Televiziunea Română a decis, sâmbătă seară, să oprească de la difuzare un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş pentru emisiunea „Viaţa Satului” şi care era programat să apară duminică dimineaţă. Motivul invocat de TVR era acela că Cioloş apare pe afişele electorale ale PNL. Ajunsă în Parlament, „cenzura” a dus la multe discuții în contradictoriu.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat în urma audierii Irinei Radu, preşedintele-director general al TVR, că decizia conducerii a fost un act de cenzură „făţişă” şi că atât el, cât şi colegii săi din viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a SRTv. El a precizat că va trimite și o sesizare către CNA. De cealaltă parte, Florin Pâslaru, secretarul Comisiei, a spus că legea este deficitară, dar și că unii membrii ai Consiliului de Administrație (CA) din TVR, încalcă legea și ar trebui sesizat ANI. El a făcut referire la Radu Carp, cel care a trimis o scrisoare deschisă șefei TVR, pe tema „cenzurii”, și care este pe listele PNL pentru un mandat de parlamentar.

Povestea interviului

„Viața Satului” este emisiunea cu cea mai mare audiență a TVR și care pătrunde foarte bine în zona rurală. Discuțiile cu premierul pentru acordarea interviului s-au purtat începând cu luna martie. Șeful Executivului, fost comisar european pentru agricultura, a acceptat abia miercurea trecută să filmeze. Ediția urma să fie difuzată duminică. Rezoluția CA a fost să trimită cazul la Comisia de Etică, pentru a vedea dacă a fost deontologică oprirea de la difuzare. Contactat de EVZ, Horia Gruşcă, preşedintele Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, a spus că vor începe imediat o analiză.

Scandalul aruncat în curtea CNA

Printre membrii Consiliului părerile sunt împărțite. Dorina Rusu a reacționat public după ce conducerea TVR a decis să nu mai difuzeze un interviu cu Dacian Cioloș și a anunțat că va cere în următoarea ședință o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situații. Radu Herjeu spune că nu este de competența CNA să se amestece. „Nu văd ce treabă are forul audiovizual cu politica editorială a oricărei televiziuni din România. Dacă s-ar fi difuzat interviul am fi putut discuta dacă încalcă sau nu legea. Dar decizia editorială a unui manager de presă nu intră în atribuțiile noastre”, a spus Radu Herjeu. Și Valentin Jucan consideră că CNA nu are niciun mecanism de sancționare. „Am văzut apelul, care mi s-a părut disperat al d-nei Gorghiu către CNA și către ONG-uri. Dacă îmi amintesc bine, în urmă cu doi ani, când a avut loc o situație similară cu Victor Ponta, Comisia de Etică a TVR a apreciat, după difuzarea interviului, că din punct de vedere al normelor interne, premierul putea să participe, dar era de recomandat ca participarea să nu fie în perioada de campanie. Acum, Irina Radu, i-a bătut pe cei de la PNL cu propriile arme”, a adăugat Jucan.