Cum îi afectează pe români, de fapt, creșterea TVA-ului. Strategia Guvernului

TVA. Prețuri. Sursa foto: Pixabay

România. TVA mai mare înseamnă venituri mai mici pentru români, avertizează analiștii economici. Mai exact, ei afirmă că cei cu venituri reduse vor fi foarte afectați deoarece salariul lor nu crește în măsura în care va crește TVA-ul.

TVA mai mare înseamnă sărăcie și mai mare

Se vorbește tot mai mult în spațiul public despre majorarea TVA-ului la recomandarea experților de la Banca Mondială. Nu mai este un secret faptul că guvernanții caută soluții pentru a aduce cât mai mulți bani la buget, dar cei care vor avea de suferit sunt tot cei săraci care și așa abia mai fac față traiului zilnic din cauza scumpirilor.

Analiștii spun că deși Marcel Ciolacu neagă faptul că TVA-ul va crește, cel puțin la alimente și medicamente, tot nu vom scăpa de o creștere a TVA-ului.

Este importat de subliniat că atunci când prețurile cresc prin TVA, cresc și prețurile la raft. Mai mult, analiștii spun că economia ar putea să încetinească de anul viitor, iar singura varianță a Guvernului ar putea fi creșterea cotei la TVA de la 19% la 21% sau chiar la 22%.

TVA mai mare înseamnă sărăcie și mai mare. Sursa foto: Pixabay.com

Fiind în an electoral, Guvernul respinge această ipoteză, deocamdată

Chiar dacă Guvernul respinge această ipoteză, fiind an electoral, și Marcel Ciolacu se bate cu pumnul în piept spunând că în 2025 TVA-ul va rămâne la 19%, analiștii nu văd cum ar fi posibil acest lucru deoarece avem termen cerut de Comisia Europeană, mai exact, România trebuie să prezinte un plan până pe data de  15 octombrie.

Mai exact, Marcel Boloș a anunțat că Guvernul a primit ultimatum de la Comisia Europeană ca până pe data de 15 octombrie să prezinte planul de măsuri fiscale pentru scăderea deficitului bugetar.

România și-a asumat un deficit de 5% din PIB dar,  potrivit execuției bugetare, deficitul a ajuns deja la 3,4% și suntem abia în luna iulie, iar  Comisiei Europene avertizează că deficit asumat de România va fi depășit și poate ajunge chiar și la 7%.

Strategia Guvernului cu privire la păstrarea TVA -ului la 19%

Guvernul României a tot anunțat că va reduce deficitul bugetar, însă măsurile s-au lăsat așteptate deoarece nu poți face restructurări într-un an electoral, te costă la voturi.

Guvernul are în plan reducerea evaziunii fiscală și creșterea încasărilor la buget, un plan pe care îl auzim în fiecare an din partea aleșilor.

De asemenea, au promis limitarea cheltuielilor în instituțiile publice. Ar dori o creșterea taxelor pe proprietate, dar sunt încă neînțelegeri în coliței pe acest subiect.

Guvernanții mai au în plan impozitarea veniturilor excepționale. Ce înseamnă asta? E simplu, dacă cineva cumpără un teren și îl vinde la suprapreț, Guvernul îl va cataloga ca fiind un venit excepțional și va fi suprataxat, informează antena3.ro.