Evenimentul Zilei > Politica > ŢUŢUIANU vorbeşte despre NEREGULI la Ministerul APĂRĂRII. „Marele plan de înzestrare a Armatei, totul e doar pe hârtie”
ŢUŢUIANU vorbeşte despre NEREGULI la Ministerul APĂRĂRII. „Marele plan de înzestrare a Armatei, totul e doar pe hârtie”

ŢUŢUIANU vorbeşte despre NEREGULI la Ministerul APĂRĂRII. „Marele plan de înzestrare a Armatei, totul e doar pe hârtie”

Fostul ministru al apărării, Adrian Ţuţuianu, exclus din PSD după ce l-a criticat pe Liviu Dragnea, a făcut o serie de declaraţii referitor la unele nereguli de la Ministerul Apărării.

Adrian Ţuţuianu susţine că cei 2% din PIB pentru Armată sunt doar pe hârtie, iar toate contractele pentru dotarea Armatei sunt nişte eşecuri, mare parte din ele voite.

„România s-a angajat să asigure un buget de 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei. În anul 2017 s-a cheltuit 1,81%, iar în anul 2018 sunt convins că vom găsi o cifră asemănătoare în momentul în care se va publica execuţia bugetară. Dacă s-ar fi cheltuit 2% din PIB pentru Apărare, nu am fi putut să ne încadrăm în ţinta de deficit de sub 3%.”

„Marele plan de înzestrare a Armatei, totul e doar pe hârtie. Practic, dotările ori nu vor veni deloc, ori vor întârzia ani şi ani de zile. Sunt următoarele proiectele: patru corvete multifuncţionale cu echipamentele aferente în valoare de 1,6 miliarde de euro, procedură suspendată şi a fost sesizat Parchetul General; trei sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă în valoare de 200 demilioane de euro, licitaţie lansată abia la 1 octombrie 2018; modernizarea cu 48 de maşini de luptă, costuri estimate de 138 de milioane de euro, licitaţie în pregătire; transportatoare blindate în valoare de 370 de milioane de euro, în derulare; sisteme de comunicaţii în valoare de 180 de milioane de euro, în pregătire; şapte sisteme de pregătire sol-aer cu bătaie mare în valoare de patru miliarde de euro, în derulare; 21 de sisteme integrate de arme în valoare de 2,1 miliarde de euro, în pregătire; sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare în valoare de 690 de milioane de euro, în derulare.”, spune Ţuţuianu.

„După un an şi jumătate constatăm că multe din aceste proiecte vitale se află în diferite stadii de amânare şi nerealizare. Cauzele: iresponsabilitate politică, superficialitate guvernamentală, încercarea de rezolvare a unor probleme personale cu banii ţării”, a declarat Ţuţuianu potrivit rador.