Hotelierii au mai lăsat din preţ, au pregătit surprize, excursii pe litoral, plimbări cu vaporaşul, s-au deschis cluburi şi discoteci. Degeaba.

Au fost abia în jur de 1.000 de temerari: câţiva la hotel Iaki din Mamaia, ceva mai mulţi la Hotel Europa din Eforie şi mai puţini la President din Mangalia. Ei au plătit între 500 şi 700 de lei pentru un pachet cu patru nopţi, incluzând toate facilităţile (inclusiv SPA, tratamente de întreţinere şi înfrumuseţare).

De la Mamaia la Albena

Românii au preferat litoralul bulgă resc pentru că este mai ieftin, serviciile sunt mai bune, iar temperaturile au fost ceva mai ridicate.

Mulţi dintre cei care îşi luaseră bilet la Mamaia sau la Mangalia şi-au făcut bagajele şi au trecut la bulgari. Aici au plătit 32 de euro pe zi (aproape 120 de lei) la hotel de patru stele, în sistem all inclusive, după cum ne-a informat directorul de vânzări din staţiunea Albena, Ion Bondar. Managerul Hotelului Dobrogea din Albena, Vilyana Velikova, spune, la rândul ei, că, de trei ani, de toate sărbătorile religioase şi de revelion, unitatea este plină cu turişti din România.

Leul, cotat la casele de schimb

Numai în Albena au fost făcute rezervări pentru 5.300 de turişti din România în cele 12 hoteluri de patru stele deschise special pentru români. Alţi aproape 4.000 de români au luat bilete pentru Nisipurile de Aur.

Gazdele de pe litoralul bulgar chiar s-au pregătit pentru această ocazie: au angajat animatori vorbitori de limba română, cântăreţi din România şi oameni îmbrăcaţi în costume de iepuraşi care au dat cadouri copiilor. Pentru credincioşi, au fost pregătite autocare care i-au dus la mănăstirile din apropiere.

În plus, casele de schimb valutar afişau cursul leva-leu şi schimbau moneda românească. Iovar Penev şi Vladimir Vîlcov, doi tineri proprietari ai unui restaurant de la Nisipurile de Aur, au pregătit bucate tradiţionale pentru turiştii români. „Cultura noastră este similară cu cea din România. Am făcut cozonaci, am vopsit ouă, nu e greu pentru noi, avem tot interesul să-i facem pe turişti să se simtă ca acasă“, spune Vladimir Vîlcov.

ANALIZĂ

Presa bulgară, despre „Invazia românilor“

Cu două zile înainte de Paşte, săptămânalul bulgar „Sofia Echo“ publica o analiză despre „Invazia românilor“ pe litoralul bulgăresc. Săptămânalul îl citează pe Ion Bondar, director de vânzări în staţiunea Albena, potrivit căruia în staţiune îşi anunţaseră sosirea, în perioada 25 aprilie-1 mai, cu 30% mai mulţi turişti români decât în 2007. „Calitatea şi preţurile scăzute la pachetele all inclusive sunt principalele argumente care îi conving pe români să vină aici“, afirmă Bondar.