Turismul global lovit crunt de pandemie. Pierderi colosale la nivel mondial

Turismul global lovit crunt de pandemie. Pierderi colosale la nivel mondial

Mai mult decât alte sectoare economice, turismul a fost puternic lovit de pandemie. Nicio țară nu a scăpat de efectele devastatoare ale măsurilor luate de guvernele naționale pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Organizația Turismului Mondial a Națiunilor Unite arată într-un raport publicat recent că nota de plată a pandemiei este până în prezent de 320 de miliarde de ­dolari în turismul global. Aceasta sumă reprezintă pierderile înregistrate între ianuarie și mai, fiind mai mult ca sigur ca pierderile ca să crească substanțial până la finalul anului. Ca o comparație, declinul din 2020 este de trei ori mai mare decât survenit în timpul marii crize economice din 2009.

 

Numărul de turiști a scăzut la nivel global cu 300 de milioane, adică mai mult de jumătate față de anul trecut. ”Cele mai recente date arată că este extrem de important să repornim turismul imediat ce va fi sigur să facem asta. Căderea dramatică a turismului internațional pune în pericol veniturile a milioane de oameni, inclusiv din țările în dezvoltare” se menționează în raport.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Măsurile luate din rațiuni de sănătate public au ajuns să tensioneze inclusiv relațiile dintre țările europene. Autoritățile spaniole s-au arătat nemulțumite de deciziile unor state ca Marea Britanie, Franța și Germania de a recomanda cetățenilor lor să nu viziteze Peninsula Iberică. Guvernul de la Londra a impus carantină de 14 zile pentru toți cei care vin din Spania, în încercarea de a limita numărul cazurilor. În replică, premierul Pedro Sanchez a spus că această decizie nu este fundamentată și că va încerca să negocieze. Eforturile autorităților de la Madrid sunt de înțeles. Peste 18 milioane de cetățeni britanici au călătorit în Spania 2019. Restricția impusă de guvernul de la Londra în plin sezon turistic va afecta dramatic încasările hotelierilor din peninsulă.