„O cursă europeană pentru cel care va autoriza primele sejururi turistice va conduce la riscuri inacceptabile”, a declarat, duminică, ministrul german de Externe, Heiko Maas, într-un interviu publicat în Bild am Sonntag.

„Am văzut deja ce consecințe poate avea loc un focar de infecție într-o zonă turistică. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple”, a dăugat Maas, făcând aluzie la stațiunea de schi austriacă Ischgl unde numeroși turiști germani, norvegieni și islandezi au fost infectați cu noul coronavirus.

Autoritățile locale au fost acuzate că au reacționat prea târziu, în condițiile în care virusul s-a răspândit răspândit în barurile și restaurantele din „Ibiza Alpilor” cu o lună înainte de plasarea stațiunii în carantină, la 13 martie, scrie Reuters.

În această săptămână, Austria a ridicat măsurile de izolare în trei din cele mai renumite stațiuni de schi din țară, inclusiv la Ischgl, aflată la granițele cu Elveția, Italia și Germania, cu câteva zile mai devreme de expirarea datei inițial fixată.

Viena dorește o reluare progresivă a activităților turistice, în special pentru a permite intrarea turiștilor germani, în loc să aștepte redeschiderea oficială a frontierelor între țările membre.

Pentru Heiko Maas, Europa trebuie să cadă de acord asupra unor criterii comune pentru libertatea de mișcare „cât mai repede posibil, dar cât se poate de responsabil”.

„Nu trebuie să reducem la neant succesele din ultimele săptămâni, care au fost câștigate cu mare efort”, a spus el.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Germană de Turism DRV, 60% din agențiile de turism și operatorii de turism din țară sunt amenințați direct cu închiderea afacerilor, iar 80% dintre ei au solicitat ajutor de stat.