Evenimentul Zilei > International > Turcii fug din țară, pentru a scăpa de teroarea anti-Gulen
Turcii fug din țară, pentru a scăpa de teroarea anti-Gulen

Turcii fug din țară, pentru a scăpa de teroarea anti-Gulen

Cel puțin 97 de persoane au fost reținute, în ultimele patru luni, în timp ce încercau să fugă din Turcia în Georgia, pentru a scăpa de vânătoarea de vrăjitoare care are loc după lovitura de stat eșuată din 15 iulie.

Epurare în masă

Mii de oameni au plecat din Turcia din cauza unei uriașe operațiuni de eliminare din instituțiile statului, universități, mass-media justiție, administrație, pe toți cei „suspectați” că au colaborat cu clericul turc aflat în exil în SUA, Fethullah Gulen. Operațiunea de epurare a fost lansată de guvernul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) împotriva dizidenților din țară și a simpatizanților mișcării Gulen. Guvernul de la Ankara acuză mișcarea condusă de Gulen că ar fi pus la cale puciul eșuat, dar acesta neagă vehement orice implicare.

Circa 130.000 de oameni au fost concediați de la locul de muncă, 92.000 au fost reținuți și 45.000 au fost arestați de la tentativa de lovitură de stat. Printre aceștia: jurnaliști, judecători, procurori, polițiști, ofițeri de armată, profesori universitari, guvernatori și un actor.

Fuga peste graniță

Poliția de frontieră a prins aproape 100 de oameni lângă granița Turciei cu Georgia, în ultimele 4 luni.

Cetățenii turci, în circumstanțe normale, au dreptul intre în Georgia doar cu cartea de identitate, potrivit unui acord de liberă circulație dintre cele două țări.

Zeci de oameni au fost arestați și lângă granița Turciei cu Grecia, în ultimul timp, pentru că încercau să fugă din calea presiunilor tot mai mari care se fac în țara lor, pentru a ajunge în orice stat, legal sau ilegal, scrie presa turcă de limbă engleză.

Profesorul Cihangir Islam, care se numără printre cele 7.000 de cadre didactice demise, a declarat că oamenii reținuți de autorități sunt „ținuți în lagăre de concentrare post-moderne”.

El a spus la tv, în weekend, că epurarea este menită să alunge anumiți oameni din țară. „Există peste 100.000 de oameni care sunt concediați, ale căror pașapoarte sunt revocate, iar salariile sunt confiscate”, a spus Islam, adăugând că el este martorul suferinței unor astfel de familii.