Evenimentul Zilei > International > „Visul TURCIEI de a adera la UE s-a SFÂRȘIT, cel puţin deocamdată”
„Visul TURCIEI de a adera la UE s-a SFÂRȘIT, cel puţin deocamdată”

„Visul TURCIEI de a adera la UE s-a SFÂRȘIT, cel puţin deocamdată”

Visul Turciei de a adera la Uniunea Europeană s-a sfârşit, cel puţin momentan, a declarat un comisar european, ce a propus în schimb o cooperare economică în cazul în care ambele părţi pot relua legăturile de „prietenie”, informează Reuters.

„Tuturor le este clar, cel puţin momentan, că Turcia se îndepărtează de perspectivele europene”, declarat comisarul european Johannes Hahn.

„Scopul relaţiei noastre trebuie să fie altul”, a declarat acesta în cadrul unui interviu după întâlnirea miniştrilor străini ai UE din Malta, unde Franţa şi Germania au propus un nou acord cu Ankara, bazat pe legături comerciale şi de securitate, conform Mediafax.

”Trebuie să vedem ce se poate face în viitor, dacă putem relua vreun fel de cooperare”, a adăugat el.

 În ultimii 10 ani, Turcia a făcut puţine progrese, relaţiile cu UE fiind afectate în urma măsurile care au fost adoptate după tentativa de lovitură de stat, ce au fost aspru criticate de către liderii occidentali.

Legislatorii organizaţiei europene pentru drepturile omului plasează Turcia pe o listă a ţărilor aflate sub supraveghere, din cauza înăbuşirii opoziţiei şi a încălcărilor drepturilor omului sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ce-şi extinde puterile executive.

Un legislator olandez de centru-stânga, care este raportor al UE, a spus reporterilor, înaintea unei dezbateri cu privire la relaţiile între Turcia şi UE, că în cazul în care Erdogan va adopta schimbările pentru sporirea puterilor sale executive, atunci UE va suspenda formal tratativele în privinţa aderării statului turc la Blocul comunitar.