Evenimentul Zilei > International > Turcia, pusă la zid de SUA. „Programul nu poate continua”. Legătura cu Rusia care îngreunează totul
Turcia, pusă la zid de SUA. „Programul nu poate continua”. Legătura cu Rusia care îngreunează totul

Turcia, pusă la zid de SUA. „Programul nu poate continua”. Legătura cu Rusia care îngreunează totul

Se pare că Rusia creează probleme între SUA și Turcia. Situația devine din ce în ce mai sensibilă, fiind implicate sisteme de apărare antirachetă.

Administrația de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziționa sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă, conform Agerpres.

„F-35 nu poate coexista cu o platformă de informații rusească, ce va fi folosită pentru a afla informații despre capacitățile avansate ale programului”, a transmis Casa Albă prin intermediul unui comunicat.

Deși conflictul generat de achiziționarea sistemelor S-400 a dus la tensionarea relațiilor dintre Statele Unite și Turcia, Casa Albă a transmis că „prețuiește” relația strategică cu Administrația de la Ankara.

„În calitate de aliați NATO, relația noastră este multilaterală, nu este concentrată doar pe F-35. Relația noastră militară este puternică și vom continua să cooperăm cu Turcia, având în vedere constrângerile generate de prezența sistemelor S-400 în Turcia”, se menționează în comunicat.

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: