Evenimentul Zilei > International > Turcia ameninţă Israelul cu sancţiuni dacă nu îşi prezintă scuze pentru raidul din mai 2010
Turcia ameninţă Israelul cu sancţiuni dacă nu îşi prezintă scuze pentru raidul din mai 2010

Turcia ameninţă Israelul cu sancţiuni dacă nu îşi prezintă scuze pentru raidul din mai 2010

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a avertizat statul evreu că riscă sancţiuni internaţionale dacă refuză în continuare să îşi prezinte scuze pentru raidul asupra unui convoi umanitar din mai anul trecut, în care opt cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa, într-un interviu publicat astăzi de ziarul Today Zaman, preluat de Haaretz.

Davutoglu a subliniat în egală măsură că Turcia nu va mai accepta o nouă amânare a publicării raportului întcomit de ONU privind intervenţia marinei israeliene asupra flotilei care se îndrepta spre Fâşia Gaza cu ajutor umanitar.

Publicarea raportului Comisiei Palmer a fost până în prezent amânată de trei ori, de fiecare dată cu acordul atât al Turciei, cât şi al Israelului.

Documentul urmează să fie făcut public mâine, conform ultimei planificări. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut încă o nouă amânare, dar propunerea a fost respinsă de Ankara.

Turcia nu poate accepta o prelungire de încă şase luni, a subliniat Davutoglu. "Data agreată pentru publicarea raportului ONU este ultima pentru noi. Vom pune în aplicare planul B dacă Israelul nu îşi cere scuze", a avertizat ministrul turc, fără a oferi însă detalii.

El a precizat doar că este vorba despre "sancţiuni despre care atât Israelul cât şi comunitatea internaţională ştiu". "Am aşteptat răbdători ca Israelul să ia o decizie. Se pare însă că Israelului îi este greu să ia o decizie. Turcia are în schimb o poziţie clară în acest context. Am spus deja că nu putem accepta aşa ceva", a adăugat Davutoglu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: