"Livrarea modelului S-400 va începe în iulie 2019. Începând cu luna octombrie, sistemul va fi activ. Există două sisteme, iar calendarul celui de-al doilea sistem este puțin în urmă, dar nu există nicio problemă", a declarat Ismail Demir, subsecretar de stat pentru Industria de Apărare (SSM),  într-un interviu televizat.
Pe 18 decembrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a sistemului Patriot de apărare sol-aer și antirachetă către Turcia, pentru un preț total estimat la 3,5 miliarde de dolari. Pe 3 ianuarie, o delegație a SUA a depus o ofertă oficială către Turcia pentru vânzarea sistemelor Patriot.
Statele Unite au stabilit termenul limită informal de 15 februarie pentru ca autoritățile de la Ankara să răspundă ofertei sale privind sistemele Patriot. Oferta oficială a S.U.A. pentru achiziționarea de către Turcia a sistemelor Patriot expiră la sfârșitul lunii martie, au declarat oficialii S.U.A. pentru Reuters, după care va trebui depusă o nouă ofertă.
Cu toate acestea, oferta Statelor Unite ale Americii nu s-a angajat cu privire la două solicitări majore ale părții turce: asigurarea unui credit și producție în comun.
În ultimele săptămâni, Washingtonul a abordat subiectul prin tăcere la nivel diplomatic, pentru a crește presiunea asupra Turciei în vederea anulării acordului de achiziție a rachetelor de tip S-400. În cea mai recentă declarație, săptămâna trecută, vicepreședintele SUA, Mike Pence, a transmis Ankarei preocupările Statelor Unite, în numele președintelui Donald Trump, și a cerut Turciei să renunțe la achiziția de rachete de tip S-400.
Turcia a semnat oficial un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru achiziția sistemului anti-rachetă de tip S-400, cu rază lungă de acțiune. SUA avertizează că sistemele de apărare ruse S-400 ar putea periclita participarea Turciei la proiectul F-35 Joint Strike Fighter.