Tupolevul lui Kaczynski s-a grăbit spre pământ

Tupolevul lui Kaczynski s-a grăbit spre pământ

Experţii ruşi arată cu degetul spre o eroare de pilotaj în tragedia de la Smolensk, care ar fi avut la bază o serie de particularităţi tehnice ale avionului, ignorate de piloţii polonezi.

Primele concluzii trase de anchetatorii ruşi, după examinarea preliminară a cutiilor negre aflate la bordul aeronavei care îl transporta pe fostul lider polonez Lech Kaczynski, arată că la originea accidentului s-a aflat o eroare de pilotaj.

„Analiza datelor, în special primele rezultate obţinute după decodarea cutiilor nerge, indică o eroare de pilotaj la originea catastrofei”, a declarat un oficial rus, citat de agenţia Interfax.

Eroarea, a explicat acesta, a constat în ignorarea de către piloţii avionului Tupolev 154 a unor particularităţi ale aparatului de fabricaţie rusă, în special în cursul manevrelor de coborâre. „Una dintre caracteristicile acestui avion este că, din cauza vitezei de coborâre de peste şase metri pe secundă, pierde mult mai rapid din altitudine decât un alt aparat”, a adăugat anchetatorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, a concluzionat oficialul rus, piloţii avionului care s-ar fi prăbuşit după o a patra tentativă de a ateriza pe aeroportul militar din Smolensk nu au mai reuşit să redreseze aparatul la timp.

Ipoteze răsturnate pe rând

La câteva zile după accident, presa poloneză specula că piloţii avionului prezidenţial ar fi aterizat la ordinul expres al preşedintelui Kaczynski. Ipoteza a fost lansată după un episod similar petrecut în 2008, când fostul lider de la Varşovia se deplasa la Tbilisi în contextul conflictului ruso-georgian.

Expertul rus citat de Interfax a demontat însă această teorie, deja infirmată şi de anchetatorii polonezi. Barierea lingvistică, invocată de controlorii de trafic aerian din Smolensk, a fost, de asemenea, ştearsă de pe lista posibilelor cauze după ce s-a confirmat că unul dintre piloţi vorbea bine limba rusă.

Un alt anchetator rus a evocat aşa-numitul „sindrom VIP”, presiunea sub care ar fi acţionat comandantul de echipaj din cauza numărului mare de demnitari aflaţi la bordul aeronavei şi care l-ar fi determinat să încerce să aterizeze cu orice preţ pe aeroportul din Smolensk, în pofida avertismentelor turnului de control de a se îndrepta spre un alt loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Nelipsita teorie a conspiraţiei

Accidentul şi condiţiile incerte în care s-a produs a alimentat şi teorii ale conspiraţiei. Un deputat aparţinând formaţiunii Lege şi Justiţie, condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al răposatului preşedinte, s-a declarat convins că în spatele tragediei se află Rusia.

El a argumentat că deplasarea fostului lider de la Varşovia la Katyn ar fi pus în umbră evenimentul organizat cu doar câteva zile înainte de premierul rus, Vladimir Putin. Teoria a prins contur după ce s-a speculat că Lech Kaczynski s-ar fi declarat nemulţumit de ceremonia găzduită de şeful guvernului de la Moscova. Presa poloneză a consemnat, imediat după accident, îngrijorarea mai multor oficiali de la Varşovia că armata rusă ar fi pus mâna pe documente confidenţiale, aflate la bordul aeronavei prezidenţiale, imediat după ce a securizat perimetrul unde a avut loc tragedia.

Potrivit Radio Polonia, procuratura poloneză va consulta o serie de experţi privind un film de 24 de secunde apărut pe internet, imagini filmate de un amator imediat după accident, în care se aud împuşcături şi apare din pădure un bărbat ţinând în mână o geantă diplomat.