Evenimentul Zilei > Justitie > Tupeul lui Cârpaci. Cel mai bogat rom din Timișoara cere să facă pușcărie într-o închisoare din Germania, „cu piscină, sală de sport și cinematograf”
Tupeul lui Cârpaci. Cel mai bogat rom din Timișoara cere să facă pușcărie într-o închisoare din Germania, „cu piscină, sală de sport și cinematograf”

Tupeul lui Cârpaci. Cel mai bogat rom din Timișoara cere să facă pușcărie într-o închisoare din Germania, „cu piscină, sală de sport și cinematograf”

Condamnat la 7 ani și 2 luni pentru mai multe fapte penale, Ionelaș Cârpaci a dispărut din țară înainte de aflarea sentinței

Liderul clanului Cârpaci, condamnat la 7 ani și 2 luni de închisoare pe 8 iunie, a solicitat să ispășească pedeapsa în Germania. Originar din Argeș, Ionelaș Cârpaci a făcut avere cu case naționalizate și a dat țepe de milioane în Timișoara, după Revoluție, apoi s-a mutat în Frankfurt, a devenit cetățean german și și-a schimbat numele în Ionel Sandner. Deși era căutat, oficial, din 9 iunie, poza lui Sandner (49 de ani) a apărut recent pe site-ul Poliției Române.


Fiul baștanului, Nelson, susține că tatăl său nu se ascunde, ci e acasă în Germania și că, eventual, se pregătește să facă pușcărie acolo, într-un penitenciar „cu piscină, sală de sport și cinematograf”. Sursele EVZ arată, însă, că bărbatul acționează pentru a amâna momentul intrării după gratii.

„Ne-am întâlnit la o nuntă. E nemulțumit de sentință”

Nonu Cârpaci, un important membru al clanului său, care s-a întâlnit recent cu Ionelaș Cârpaci la o nuntă, a declarat, pentru EVZ, că acesta nu vrea să facă pușcărie în România.„El consideră că i s-a făcut o mare nedreptate atâta vreme cât Dorin Cocoș a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare în dosarul în care se vehicula o fraudă de 60 de milioane de euro, iar el, pentru o țeapă de numai 1,5 milioane de euro, e condamnat 7 ani. Nu e mulțumit de sentință”, a mai spus Nonu Cârpaci despre cel pe care-l numește „unul dintre cei mai importanți lideri ai noștri”.

„A făcut diabet în timpul arestului”

„În acest dosar, el a stat în arest un an și o săptămână. I-a fost foarte greu. A făcut diabet pe fond nervos”, îl compătimește Nonu Cârpaci. Sandner i-a mai povestit că a reușit blocarea punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea: „E cetățean german și are dreptul să execute pedeapsa în Germania. Am înțeles însă că, momentan, mandatul de arestare e oprit, pentru că ar fi deschis un proces prin care cere să se constate că sentința emisă în România este corectă și legală. Nu face nimic pe ascuns. Și poliția din România, și cea din Germania știu exact unde e, în locuința sa din Frankfurt”.


FOTO:Una din casele pe care a pus mâna Ionelaș CârpaciIngineriile imobiliare

Sandner Cârpaci a fost dat în urmărire europeană pe 21 iunie. După această dată, competența teritorială în a pune în executare mandatul de executare a pedepsei este a autorităților din țara în care se află condamnatul, transmit reprezentanții Poliției Române. Practic, autoritățile autohtone consideră că și-au făcut treaba și că nu mai au nimic de adăugat. De acum, de inculpat trebuie să se ocupe nemții. Ionelaș Cârpaci este cel mai bogat rom din România. Instanța supremă l-a condamnat la 7 ani și 2 luni de închisoare, plata a 1,5 milioane de euro daune morale către Ital Rom SRL, respectiv a 325.120 de euro, împreună cu alt inculpat, către Primăria Timișoara, și i-a confiscat un imobil pe Bulevardul Loga. El a fost trimis în judecată în 2010, după ce procurorii au stabilit că, falsificând semnătura fostului primar Gheorghe Ciuhandu, și-a însușit terenuri în numele unor cetățeni germani fictivi. Trasferul de terenuri a fost legalizat, în fals, în 30 iunie 2006. În aceeași zi, așa-zișii proprietari au vândut terenurile lui Crăciun Cârpaci, iar peste două luni acesta vinde către Ital-Rom, firmă care ridica lângă ele un bloc de 10 etaje și dorea să extindă proiectul.