TUNURILE LUI RUŞANU LA SINAIA: Şmen liberal în oraşul regal

TUNURILE LUI RUŞANU LA SINAIA: Şmen liberal în oraşul regal

Firma deţinută de familia senatorului liberal a pus mâna, la preţuri derizorii, pe două terenuri situate în poziţii-cheie din oraşul Sinaia.

Două terenuri scoase la licitaţie de Primăria Sinaia pentru a fi amenajate ca parcări au fost adjudecate de Internaţional SA, firmă controlată de familia senatorului liberal Dan Radu Ruşanu şi condusă de soţia acestuia, Anca Daniela Ruşanu. În 2008, după un an şi jumătate de la semnarea contractelor de concesiune, la doar câteva zile după ce începuse amenajarea propriu- zisă a parcărilor, Internaţional SA a făcut cerere pentru cumpărarea ambelor terenuri.

Atâta vreme cât un teren este concesionat, el poate fi exploatat exclusiv conform obiectului concesiunii. Odată vândut, proprietarul poate începe procedurile pentru a-i schimba destinaţia şi a-l exploata după cum doreşte.

Metoda a mai fost aplicată o dată cu succes de Internaţional. În 2003, firma a concesionat de la Primăria Sinaia un teren de 3.275 de metri pătraţi, limitrof complexului Izvorul Rece, cu scopul amenajării unei parcări. Trei ani mai târziu, în 2006, primăria i l-a vândut cu neverosimilul preţ de 15 euro/mp. Compania a amplasat acolo un balon care adăposteşte un teren de sport multifuncţional.

Terenuri strategice

Cele două parcări, concesionate în 2006, se găsesc în poziţiicheie ale oraşului Sinaia: lângă staţia de plecare a telecabinei (850 mp) şi lângă staţia de plecare a telegondolei (6.000 mp). Montată în 2007, telegondola este proprietate publică, fiind cumpărată cu bani de la bugetul local şi de la bugetul de stat. La costurile investiţiei, de 7,7 milioane de euro, se vor adăuga câteva sute de mii de euro, pentru amenajarea unei pârtii pe dedesubtul instalaţiei de transport. Odată ce pârtia va fi gata, terenul parcării va fi ideal pentru amplasarea unui après-ski sau a unui hotel. Zona figurează în planurile primăriei drept viitoarea poartă de intrare a celui mai înalt domeniu schiabil din ţară, cel de pe muntele Furnica.

Deşi încheiase contractul de concesiune în noiembrie 2006, Internaţional SA a obţinut autorizaţia de construire pentru amenajarea parcării de lângă telegondolă abia pe 19 februarie 2008. După doar trei zile, pe 22 februarie, directoarea Anca Daniela Ruşanu a înaintat o cerere, solicitând să i se vândă întreg terenul de 6.000 mp. În cerere, soţia senatorului liberal susţinea că, în trei zile, Internaţional SA investise peste 220.000 de lei în lucrări de amenajare. Biroul de urbanism al primăriei şi comisia de urbanism a consiliului local au avizat cererea favorabil în aceeaşi zi în care a fost depusă. Comisia de urbanism – condusă de liberalul Alexandru Matei, fost director general al Internaţional SA – a iniţiat un proiect de hotărâre privind trecerea celor 6.000 mp din domeniul public în domeniul privat al oraşului şi vânzarea întregii suprafeţe de pământ.

Contactat de EVZ pentru a explica oportunitatea înstrăinării unui teren neamenajat încă şi pentru a justifica viteza cu care a acordat aviz favorabil cererii, Matei a replicat bine dispus: „Sinaia e un oraş mic, avizele se dau repede. Odată vândut, terenul era mai bine valorificat”.

FIDEL. Consilierul Matei a avizat pe loc cererea fostului său patron

Teama consilierilor Proiectul trebuia supus la vot în şedinţa din februarie 2008, însă discutarea sa a fost amânată pentru martie. Atunci însă, şase consilieri ai opoziţiei au lipsit de la şedinţă, unii motivându-şi ab senţa prin „presiunile care s-au făcut asupra noastră pentru vinderea unor mari suprafeţe de teren, situate în zone strategice”. Alţii au spus că au ales să lipsească, de teamă că ar trebui „să dea cu subsemnatul pentru hotărâri lua te pe final de mandat”. Din cauza celor şase absenţe, proiectul nu a putut fi discutat nici în martie. A revenit pe ordinea de zi în aprilie, într-o formă modificată: pentru cumpărarea a doar 1.700 mp. Nediscutat nici de această dată, tot din cauza absenţei unor consilieri, proiectul a fost dezbătut în septembrie, când a fost votat, în varianta de 1.700 mp. Preţul tranzacţiei, 54 euro/ mp, este de 4-5 ori mai mic decât preţurile de pe piaţa liberă.

Cu toate că parcarea este parte dintr-un proiect care a implicat investiţii publice de peste 8 milioane de euro, primarul liberal din Sinaia, Vlad Oprea, nu se arată preocupat de soarta ame najării acesteia: „Nu e finalizată. Cred că nu e. Nu ştiu...”. Referitor la pretenţia firmei Internaţional SA de a fi investit 220.000 lei în trei zile, Oprea afirmă: „Se poate să fi lucrat fără să fi avut autorizaţie de construire. Nu e singurul caz când s-a lucrat fără autorizaţie”. Ultracentral, preţ derizoriu În ianuarie 2008, la doar trei săptămâni după ce obţinuse autorizaţia de construire, societatea familiei Ruşanu şi-a manifestat intenţia de a deveni proprietară şi pe terenul de 850 mp situat lângă staţia de plecare a telecabinei. Cererea a fost aprobată de consiliul local chiar săptămâna trecută, preţul fiind stabilit la 75 euro/mp, de 10 ori mai mic decât preţurile practicate pe piaţa liberă în acea zonă.

Anca Daniela Ruşanu, directoarea Internaţional SA, nu a răspuns întrebărilor EVZ. Aceasta, în ciuda fapului că, în cadrul unei dis cuţii cu EVZ, pe care a solicitat-o şi a dorit-o „neoficială”, senatorul Dan Radu Ruşanu recomandase corespondenţa cu hotelul ca fiind calea optimă de dialog.

LICITAŢII PRIETENOASE

Firma senatorului, punctaj dublu

Firma controlată de familia Ruşanu a avut parte de condiţii prielnice la licitaţiile pentru concesionarea celor două terenuri. La cea pentru amenajarea parcării de lângă telecabină, a concurat-o doar Pedromin SRL, societate care, începând cu 2003, îi era chiriaşă în complexul Izvorul Rece. Când s-a ajuns la stabilirea preţului concesiunii, Pedromin s-a retras după primul pas de licitare. Consilierul PNL Alexandru Matei, fost director general al Internaţional SA şi cunoscut ca apropiat al lui Dan Radu Ruşanu, a fost nelipsit din comisiile ambelor licitaţii. Mai mult, pe cea pentru concesionarea terenului de lângă telegondolă a pre zidat-o.

Criteriile de departajare a firmelor competitoare au fost stabilite în aşa fel încât să favorizeze societăţile care aveau sediu în Sinaia (35% din punctajul final) şi care construiseră sau aveau în curs de construire parcări (20%). La ora aceea, Internaţional SA ridica un imobil multifuncţional, care îngloba o parcare cu 44 de locuri. Un alt criteriu le cerea agenţilor economici să aibă, în proprietate sau în concesiune, parcări de peste 200 de locuri (25%), criteriu la care Inter naţional SA a obţinut punctaj maxim. Potrivit informaţiilor EVZ, nicio altă firmă din Sinaia nu administrează parcări de 200 de locuri. Hotelul Montana declară 80 de locuri de parcare, hotelul Sinaia - 150, iar societatea care patronează hotelurile Palace şi Caraiman - 120. Criteriul vizând preţul a avut o pondere minoră, 15% la o licitaţie şi 10% la alta.

Pentru că s-a încadrat foarte bine cerinţelor Primăriei Sinaia, firma familiei Ruşanu a câştigat detaşat ambele licitaţii. A obţinut 98,8 puncte din 100 posibile, la licitaţia pentru concesionarea terenului de lângă telegondolă, şi 93 din 100, la licitaţia pentru concesionarea terenului de lângă telecabină. Celelalte societăţi s-au clasat cu câte 30 sau 50 de puncte în urmă. „Licitaţia a fost publică, de ce nu s-au prezentat mai multe firme dacă terenurile astea prezentau atâta interes? Sunt şi alte hoteluri cu parcări mari în oraş”, contracarează primarul Vlad Oprea.

Deşi Internaţional a concesionat ambele terenuri, apetitul firmei familiei Ruşanu pentru construirea şi administrarea parcărilor este extrem de scăzut. A început amenajarea lor la peste un an de la semnarea contractelor de concesiune şi nu plăteşte, nici pentru una, nici pentru cealaltă, personal permanent care să taxeze automobilele. De altfel, şi la parcarea din propriul imobil – finalizat în 2007 –, serviciul de taxare este externalizat.

CACEALMA. Anca Daniela Ruşanu, soţia senatorului PNL, susţine că în doar trei zile a investit 220.000 lei

ISTORIC

Hotelul Internaţional: procese, nomenclaturişti şi urmăriţi penal

Înfiinţată în 1991, Internaţional SA a rezultat din dezmembrarea Oficiului Judeţean de Turism Prahova. La început, patrimoniul societăţii era format din hotelurile Internaţional şi Păltiniş, complexul Izvorul Rece şi cinci vile turistice.

În iulie 1992, complexul Izvorul Rece a fost vândut firmei Atlas Turism and Trading, a ex-parlamentarului pesedist Gabriel Bivolaru şi a asociatei acestuia, Mona de Freitas. în 2000, complexul s-a reîntors în proprietatea Internaţional SA, după ce instanţa a constatat nulitatea actului de vânzare-cumpărare încheiat în 1992. Tot în 2000, Internaţional SA a vândut hotelul Păltiniş către Băneasa Investments, firmă controlată de Puiu Popoviciu - ginerele nomenclaturistului comunist Ion Dincă. De-a lungul ultimilor 15 ani, trei dintre vilele pe care Internaţional SA le-a moştenit de la OJT Prahova au fost pierdute, fiind revendicate de foştii lor proprietari.

Registrul Comerţului consemnează apariţia lui Dan Radu Ruşanu în conducerea Internaţional SA în martie 2001, pe poziţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, după ce firmele Romtur Internaţional şi Rompac Internaţional cumpăraseră 45% din societate. Ruşanu s-a retras din managementul Internaţional SA în noiembrie 2002, lăsându-i loc soţiei sale, Anca Daniela Ruşanu. Din 2003, aceasta a preluat şi funcţia de preşedinte al CA, şi pe cea de director general, deţinându-le pe amândouă până în momentul de faţă.

În perioada 2001 - 2003, preşedintele Consiliului de Administraţie al Internaţional SA a fost doctorul Şerban Alexandru Brădişteanu, la acea vreme senator PSD de Vâlcea. Astăzi, Brădişteanu este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind acuzat că a păgubit statul român cu 9 milioane de euro în momentul achiziţionării unor dotări medicale pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Între 2001 şi 2003, Brădişteanu a fost secundat la conducerea SC Internaţional SA de Alexandru Matei – care deţinea funcţia de director general. Înainte de Revoluţie, secretar orăşenesc al UTC Sinaia şi inspector la biroul de cadre al Gospodăriei de Partid, Matei activează în prezent pe post de consilier local PNL. Din 2004 până în momentul de faţă, a fost preşedintele comisiei de urbanism a Consiliului Local, comisie care, în Sinaia, iniţiază cea mai mare parte a proiectelor de hotărâre privind vânzarea şi concesionarea terenurilor din proprietatea oraşului.

ŞERPĂRIE. În jurul Internaţional SA, au mişunat, de-a lungul timpului, Ruşanu, Bivolaru, Brădişteanu şi Popoviciu

ACŢIONARIAT

Trei sferturi Ruşanu

75,36 % din Internaţional SA este proprietatea familiei Ruşanu prin intermediul a patru firme, deţinute de soţia senatorului liberal şi de fiicele acestuia: Romtur Internaţional, Cont, Radan 2000 şi Cereal Com Import Export. 6,56% dintre acţiuni sunt ale SIF Oltenia, condusă de Dinel Staicu, iar 5 % aparţin unui off-shore înregistrat în Cipru, care derulează afaceri imobiliare în România. Restul capitalului aparţine unui acţionariat tip listă.

Alături de Anca Daniela Ruşanu, din Consiliul de Administraţie al societăţii fac parte şi cele două fiice ale parlamentarului PNL: Dana Maria Anastase Ruşanu şi Ana Rucsandra Ruşanu. MÂNTUIALĂ

Documentaţii prin copy-paste, la o investiţie de 8 milioane de euro

Studiul de oportunitate care a precedat concesionarea terenului de lângă telegondolă, realizat de şeful biroului de urbanism al Primăriei Sinaia, Onorel Lovin, se întinde pe doar o pagină şi jumătate, fiind redactat în termeni extrem de vagi. Documentul, care ar fi trebuit să demonstreze posibilitatea amenajării unei parcări apte să preia câteva sute de maşini (capacitatea de transport a viitoarei telegondole avea să fie de 1,700 persoane/oră) abia pomeneşte de construirea instalaţiei de transport. Efectele superficialităţii lui n-au întârziat să apară.

La câteva luni după concesionare, Anca Daniela Ruşanu a cerut Primăriei Sinaia schimbarea unei părţi din terenul concesionat iniţial, de 6.000 mp, deoarce era traversat de o magistrală de gaze şi se suprapunea unui teren stâncos, dificil de exploatat. Şeful biroului de urbanism a ieşit din nou la rampă, preluând, cu copy-paste, pasaje din cererea Internaţional SA, pe care le-a inserat într-un referat tehnic. Pe baza referatului, Consiliul Local a aprobat atribuirea către Internaţional SA, în compensare şi lângă concesiunea iniţială, a unui teren de 1.700 mp. N-a fost ultima oară când şeful biroulului de urbanism ”s-a dat în spectacol”. În februarie 2008, urmare a cererii soţiei lui Dan Radu Ruşanu, Lovin supunea analizei Consiliului Local vânzarea întregii parcele de 6.000mp. Două luni mai târziu, în aprilie, ajungea la concluzia că doar lotul de 1.700 mp putea fi vândut, nu şi diferenţa, de 4.300 mp, acesta fiind ”afectat de o conductă de gaze”.

BATJOCURĂ. Parcarea pseudo-amenajată de firma familiei Ruşanu şi pseudo-documentată de Primăria Sinaia
„Se poate să fi lucrat fără să fi avut autorizaţie de construire. Nu e singurul caz când s-a lucrat fără autorizaţie”. Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia

Ne puteți urmări și pe Google News