Tulpinile gripale în acest an. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă

Efectuarea vaccinul antigripal este ca prezicerea viitorului, și prezicerea viitorului este grea.

Producția de vaccin antigripal este un proces lent, de modă veche. De aceea vaccinurile impotriva gripei trebuie să fie formulate cu luni înainte, și de aceea vaccinul antigripal este mai puțin eficace decât de obicei în acest an, după cum notează gizmodo.

 

În fiecare lună februarie, Organizația Mondială a Sănătății identifică trei sau patru tulpini, pentru a „pregăti” vaccinul pentru atacul de anul viitor. Vaccinul include întotdeauna o tulpina de la fiecare dintre cele trei categorii (H1N1, H3N2, gripa B), și, uneori, un bonus: al patrulea. Cele mai multe vaccinuri gripale protejează impotriva primilor trei virusi, deși unii vor proteja împotriva celor patru.

 

Fără complicaţii

 

Conform Organizaţtiei Mondiale a Sănătăţii, infecţia cu virusul gripal este de obicei relativ blândă şi fără complicaţii, însă uneori poate provoca boli grave, în special în rândul persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate, copiilor foarte mici şi persoanelor care suferă de diverse alte afecţiuni. Administrarea vaccinului antigripal anual, înainte de începerea sezonului de gripă, este sigură şi reprezintă cel mai eficient mijloc de a preveni infecţia şi complicaţiile grave provocate de viruşii gripali.

Din cauza modificărilor genetice şi antigenice continue ale viruşilor gripali, se recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înainte de începerea sezonului de gripa.

În fiecare an, în luna februarie, OMS recomandă o anumită compoziţie a vaccinului pentru emisfera nordică, având în compoziţia sa acele tulpini virale care se estimează că vor fi cele mai răspândite în sezonul următor.

Tulpinile virale care se recomandă a fi incluse în vaccinul antigripal trivalent sezonier pentru emisfera nordică, În sezonul de gripa 2014/2015, sunt aceleaşi cu cele utilizate în emisfera nordica pentru sezonul 2013/2014 şi includ:

–          A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus;

–          A/Texas?50/2012 (H3N2)-like virus;

–          B/Massachusetts/2/2012-like virus.