Cu peste 60.000 de porci uciși, 509 focare de pestă porcină africană confirmate și 70 de localități afectate, județul Tulcea se confruntă cu mari greutăți în eradicarea virusului periculos. Sunt zone în Delta Dunării unde, pentru a ucide animalele, ecarisa și dezinfecta focarele de pestă porcină, echipele de la DVS merg cu bărcile și apoi pe jos, cu echipamentele, prin canalele Biosferei.
De la apariția primelor cazuri de îmbolnăviri de pestă porcină africană în județul Tulcea, în gospodăriile populației au fost uciși peste 3000 de porci. Iar la exploatațiile comerciale, peste 38.000 la Carniprod și aproape 21.000 la o fermă de la Satu Nou. “Mai avem o exploatație comercială în localitatea Văcăreni, cu 1500 de capete, unde boala a fost confirmată acum o săptămână și, de atunci, este o echipă acolo care a început operațiunea de ucidere, ecarisare și dezinfecție”, a declarat, pentru EVZ, directorul DSV Tulcea, Mitică Tuchilă.
Cele mai multe probleme sunt întâmpinate la gospodăriile din Delta Dunării din cauza reliefului, a terenului accidentat, fiind foarte greu de ajuns acolo. Dacă inițial s-au revoltat, între timp oamenii au devenit destul de cooperanți. S-au întocmit și dosarele de despăgubiri. Peste 80 de dosare au fost deja plătite, încă 120 de dosare sunt în lucru, urmând să fie plătite în zilele următoare.
“Sunt situații în care am făcut tot posibilul să ajungem. Dacă nu am putut ajunge acolo cu mijloacele auto,cu logistica necesară pentru ecarisare, am mers pe jos. Am tras de porci, noi medicii veterinari, împreună cu cei de la Armată, cu jandarmii. Ne-am descurcat, dar greu”, spune medicul veterinar Mitică Tuchilă. Au fost și cazuri în care oamenii au aruncat animalele moarte, dar DSV Tulcea fost sesizată de către autorități, de către primari și “am mers și am ecarisat zonele afectate”.
Tulcea este județul în care autoritățile intervin cel mai greu pentru stoparea răspândirii virusului periculos tocmai din cauza Deltei Dunării, a reliefului și a specificității zonei. Iar cazurile de îmbolnăviri continuă să apară. “Avem echipe de intervenție care, zilnic, merg și ucid animalele din exploatațiile afectate. Se merge și pe ucidere preventivă”, explică șeful DSV Tulcea, Mitică Tuchilă. În Delta Dunării cresc, în semisălbăticie, lăsați liberi de proprietari, mii de vaci și cai, iar autoritățile din Tulcea sunt îngrijorate că ar putea răspândi și alte boli. De aceea, au propus ANSVSA ca animalele să fie adunate în zone îngrădite, cu asigurarea condițiilor de biosecuritate.