România și Ungaria doresc ca Uniunea Europeana să fie mai permisiva cu proprietarii de livezi care vor să își distileze propriile lor buturi spirtoase. Propunerea celor două țări are la bază faptul că distilatul fructelor reprezintă o practică tradițională în Europa Centrala și de Est. Ea este însă restricționată în blocul comunitar din motive de sănătate.
La inițiativa României, țară care în prezent deține președintia Consiliului UE, acest subiect va fi discutat, vineri, la reuniunea ministrilor europeni de Finanțe, chiar înaintea alegerilor europarlamentare de săptămâna viitoare. "Cele doua state ex-comuniste, care sunt criticate de Bruxelles pentru ca submineaza statul de drept, descriu dreptul de a distila bauturi spirtoase pe baza de fructe drept o lupta pentru libertate", transmite Reuters.
Până la adoptarea altei hotarâri, normele UE interzic distilarea la domiciliu a spirtoaselor, chiar dacă proprietarii de livezi care își duc fructele la distilerii pentru a fi transformate în băuturi pot să opreasca pentru sine o parte din bautură, plătind jumatate din acciza obișnuită.
În demersul său, Romania, renumita pentru țuica sa de prune, este sprijinită și de Ungaria, recunoscută pentru palinka produsa din caise, prune, cirese, mere sau pere. Cele doua state cer să se ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a bauturilor spirtoase și sa ofere statelor membre optiunea de a elimina complet acciza pentru bauturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.
Modificarea legislației UE ar permite celor două țări să perceapă o acciză zero în locul uneia reduse. Mai mult, cantitatea de băuturi pentru folosul personal ar urma să creasca la 100 de litri pe an pentru fiecare cultivator în Romania și Ungaria și la 50 de litri pentru restul tarilor din UE. De asemenea, reforma ar legaliza distileriile la domiciliu, o modificare ce ar avantaja și alte state, precum Austria.
Propunerea României și Ungariei, are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi aprobată, dar potrivit Reuters, se loveste de opoziția Germaniei, Italiei, Suediei și Bulgariei. Autoritățile de la Sofia se tem ca reforma va permite ca băuturile ieftine din România să intre pe piața lor și să afecteze producția locală de bauturi, a declarat un oficial bulgar.