Guvernul ia în calcul să solicite Comisiei de la Veneția un punct de vedere oficial pe tema legilor justiției
Premierul Mihai Tudose i-a invitat ieri, la Guvern, pe reprezentanții a peste 40 de organizații civice, care protestează în stradă sub sloganul #Rezist, cu care a discutat două ore despre legile justiției și propunerile de modificare a Codurilor Penale.
Tudose a refuzat cererile protestatarilor de demitere a ministrului Justiției, Tudorel Toader, și de amânare a aplicării legilor justiției prin Ordonanță de Urgență, dar a spus că se gândește să ceară opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legislației penale.
Joc dublu
„A zis că în următoarele zile se va interesa asupra discuţiilor pe care le-a avut ministrul Justiţiei cu Comisia de la Veneţia (pe 9 decembrie, n.red.) şi va lua o decizie în consecinţă”, a relatat unul dintre participanții la întâlnire, Mihai Polițeanu.
Intenția premierului vine în contextul în care în luna octombrie acesta afirma că nu vrea să se implice în procesul legilor justiției: „Legile justitiei sunt în Parlament, deci nu răspund eu, ca și Guvern”.
Traseu sinuos
Guvernul era gata, în toamnă, să ceară opinia Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul de modificare a legilor justiției, elaborat de Ministerul Justiției. Dar Tudose nu a vrut ca Guvernul să-și asume legile și a pasat proiectul Parlamentului, care nu a considerat necesar să solicite Comisiei de la Veneția un punct de vedere.
În cel mai recent raport MCV, publicat pe 15 noiembrie, Comisia Europeană a scris că este „esențial” ca Guvernul și Parlamentul să țină seama de avizul Comisiei de la Veneția în procesul de modificare a legilor justiției.
Semnalul lui Băsescu
Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat convins, pe 20 decembrie, la B1Tv, că președintele Klaus Iohannis va trimite legile justiției Comisiei de la Veneția înainte de a le respinge sau de a le promulga. „20 de zile are președintele la dispoziție, dar Comisia de la Veneția poate lucra și foarte repede, când are situații de urgență”, a zis fostul șef al statului.
Scrisoare Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis, pe 22 decembrie, o scrisoare în care îl îndeamnă să solicite expertiza Comisiei de la Veneţia privind reformele în domeniul judiciar adoptate de Parlamentul României.
Eșecul PNL-USR
PNL și USR au cerut în această toamnă, în mod repetat, atât Parlamentului, cât și ministrului Justiției, Tudorel Toader, să solicite opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legilor justiției. În lipsa unui răspuns favorabil, PNL a decis în noiembrie să trimită Comisiei de la Veneția o sesizare în numele grupurilor parlamentare ale partidului. Contactați de EVZ, reprezentanții PNL au spus ieri că nu și-au dus la capăt demersul, pentru că o astfel de solicitare nu ar putea să fie făcută decât de către o instituție a statului.