Fostul premier Mihai Tudose a publicat pe pagina sa de socializare un lung articol în care acuză lipsa de competență și viziune a Guvernului PNL care este pe cale să rateze relansarea economică din fonduri europene. În opinia sa, Executivul se cramponează prea mult de prelungirea stării de alertă, iar acest lucru va face rău economiei românești.

Europarlamentarul PSD, spune că repornirea economiei trebuie să se facă prin stimularea consumului deoarece oamenii se feresc să intre în magazine din cauza incertitudinii, a nesiguranței zilei de mâine, a fragilității veniturilor.

„Bun ori insuficient, așa cum a fost el, consumul intern a asigurat creștere economică solidă pentru mai mulți ani și poate fi un punct de repornire. Iar dacă vrea – și ar trebui să vrea! – să corecteze deficitul bugetar și comercial, atunci Guvernul are toată libertatea să fie creativ și să aibă inițiativă. (…) Observ, însă, că atmosfera românească devine asemănătoare celei de după aderarea țării la UE: vin banii de la Bruxelles, putem sta liniștiți la izolare. Practic, însă, pentru a avea parte de acești bani, există trei condiții de bază: să se decidă că se dau, depinde apoi în ce condiții și noi să știm să-i cerem”, a spus Mihai Tudose.

El a atras atenția că din cauza faptului că Guvernul se cramponează să țină România în starea de alertă, riscăm  economia românească riscă să rateze șansa relansării cu ajutorul fondurilor europene.

„Rețeta perdantă e asigurată de improvizația, confuzia și amatorismul unei guvernări vizibil depășite de provocarea Covid-19. Sigur, toată Europa a suferit șocul pandemiei, tocmai când își proiecta viitorul prin prisma tranziției ecologice și a transformării digitale. Dar țările membre au anunțat deja, una după alta, redeschiderea granițelor și măsuri pentru reluarea activității în turism și de sprijinire concretă a celorlalte sectoare economice afectate de criză. România devine o excepție îngrijorătoare, în mijlocul unui proces colectiv de repornire a economiilor europene”, a arătat Mihai Tudose în postarea sa.

Fostul premier a mai scris că optimismul miniștrilor liberali și în special cel al lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, este nejustificat, având în vedere situația financiară a bugetului, cu un deficit de 26,8 miliarde de lei pe primele patru luni ale anului, cu venituri de 98,2 miliarde lei și cheltuieli de 125 miliarde lei.

„Mai mult, ministrul nostru de Finanțe încă visează o revenire economică accelerată – în formă de V – în vreme ce Nouriel Roubini vorbește de o redresare în formă de U, ceea ce înseamnă o creștere lentă, sau chiar de L, ceea ce ar echivala cu o perioadă mai lungă de stagnare… «Magazinele sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?» se întreabă dl Roubini, mai pesimist de felul lui, dar căruia criza financiară i-a validat evaluarea la acea vreme”, a scris Mihai Tudose.