Evenimentul Zilei > Justitie > Tudorel Toader, prima reacție reacție după comunicatul SUA
Tudorel Toader, prima reacție reacție după comunicatul SUA

Tudorel Toader, prima reacție reacție după comunicatul SUA

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut, astăzi, prima reactie la comunicatul dat publicității luni de Departamentul de Stat al SUA, in care se cere renuntarea la modificarea legilor Justiției, procedura aflată în desfășurare în Parlament.

 "Am citit comunicatul și găsesc două direcții de exprimare: în prima parte se exprimă îngrijorarea privind modificarile din legile justiției, care ar putea slăbi independența judiciară. A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbeasca statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupție. În lectura pe care am dat-o eu, prima parte se referă la tot pachetul de legi, iar a doua parte la anumite propuneri."

Tudorel Toader a mai spus că "Parlamentul nu poate fi oprit să legifereze."

Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", arată Departamentul de Stat american.