Tudor Giurgiu, despre ICR: "Argumentele acestei ordonanţe sunt penibil de ridicole"

Regizorul şi directorul celui mai important festival de film din ţară suţine că modificările din statutul Institutului Cultural Român trebuiau făcute după consultarea cu organizaţiile implicate în mediul cultural şi artiştii.

Tudor Giurgiu mai crede că susţinerea de care se bucură fosta conducere a ICR arată faptul că institutul a funcţionat bine până acum. "Eu cred că această susţinere este firească atunci când vine vorba de ridicolul situaţiei de a schimba un lucru doar de dragul  schimbării. ICR funcţionează bine, are o cotă de încredere superioară - în cadrul institutelor din afară", a spus regizorul pentru EVZ. "Argumentele acestei ordonanţe sunt penibil de ridicole, invenţii care să justifice această epurare politică", spune el. "A fost o modificarea intempestivă numai de dragul de a scăpa de Patapievici, făcută cu argumente ridicole", crede Tudor Giurgiu, care susţine că ordonanţa de urgenţă prin care ICR trece sub autoritatea Senatului trebuia neapărat dezbătută. "Este ca şi cum mediul politic ar schimba lăţimea şinelor de tren fără să  îi întrebe pe mecanicii de locomotivă". "Mediul politic vrea o schimbare a unui sistem care funcţionează bine" "Coalizarea sectorului cultural, chiar şi a unor oameni care au avut poziţii critice faţă de Horia Roman Patapievici, dovedeşte că mediul politic vrea o schimbare a unui sistem care funcţionează bine, doar pentru că nu îi convin părerile politice exprimate de Patapievici în trecut".

Cum vede regizorul viitorul ICR-ului în această situaţie? "În mod evident ICR va fi o instituţie care are riscul să fie mai politizată. Autoritatea preşedintelui era strict simbolică, în timp ce în momentul de faţă va fi un fel de adunare C.A.P. în care toată lumea va avea ceva de spus", spune Tudor Giurgiu, care mai crede şi că era mai bine ca Horia Roman Patapievici şi consiliul său să îşi ducă mandatul până la capăt, în ianuarie 2013. Citiţi şi:

  • AFP, despre problema ICR: "O mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urmă cu 23 de ani"
  • Cineaştii se opun deciziei Guvernului Ponta de a lua ICR. "Ne aflăm în plină mineriadă"
  • Proteste de stradă pentru ICR
  • Guvernul crede că Patapievici afecta sentimentul de apartenenţă la naţiunea română