Trupele ruse din Crimeea dau un nou ultimatum unei baze ucrainene care refuză să se predea

Trupele ruse din Crimeea dau un nou ultimatum unei baze ucrainene care refuză să se predea

Regimentul ucrainean de rachete din Eupatoria (vestul peninsulei Crimeea) a primit aseară un nou ultimatum de 24 de ore, până astăzi, 10 martie, la ora locală 22:00, să depună şi să predea toate armele, informează agenţia de presă Unian.

Ultimatumul a fost remis comandantului unităţii de către Iuri Jerebţov, reprezentantul guvernului nelegitim al Crimeii - republică autonomă din sudul Ucrainei.

Acesta este al doilea ultimatum din ultimele două zile prezentat regimentului de rachete din Eupatoria. Reprezentantul executivului din Crimeea a avertizat că, dacă militarii ucraineni nu se vor conforma cererii, unitatea lor va fi luată cu asalt, însă nu a precizat şi de către cine.

Un alt ultimatum ar fi fost dat de trupele ruse din Crimeea puşcaşilor marini ucraineni din Kerci, după cum a scris pe pagina sa de Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea, Vladislav Selezniov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, militarii ruşi le-au cerut puşcaşilor marini din Kerci să treacă de partea Federaţiei Ruse până la 16 martie, dată la care este preconizată desfăşurarea referendumului din Crimeea care ar urma să decidă soarta peninsulei - alipirea la Rusia sau mai multă autonomie, în cadrul Ucrainei, scrie și Agerpres.

Şeful trupelor de coastă ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, generalul Aleksandr Ostrikov, s-a deplasat la 9 martie la puşcaşii marini (ucraineni) dislocaţi în Kerci şi le-a spus să reflecteze şi până la 16 martie să se decidă şi să scrie rapoarte dacă vor să-şi continue serviciul militar, a scris pe contul său de Facebook purtătorul de cuvânt citat.

El a adăugat că militarilor ucraineni li s-au propus solde asemănătoare celor din armata rusă şi alte avantaje.

Conform unor surse, 60 de puşcaşi marini ucraineni ar fi depus armele în Feodosia, fiind ameninţat cu asaltul asupra bazei lor. Reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că această informaţie nu s-a confirmat, dar în condiţiile unui război mediatic intens dintre Rusia şi Ucraina este dificil de verificat autenticitatea datelor.

În acelaşi timp, media ucrainene scriu că militari ruşi au intrat în Herson (la nord de Crimeea, sudul Ucrainei) şi au pus stăpânire pe proprietăţi private, după cum a declarat preşedintele administraţiei regionale, Iuri Odarcenko.