Trupe străine au intrat în Bahrein pentru a ajuta la reprimarea protestelor
- Paul Ciocoiu
- 15 martie 2011, 16:30
Mai multe contingente militare ale ţărilor membre ale Consiliului de Cooperare din Golful Persic, printre care Arabia Saudită, au pătruns azi pe teritoriul regatului Bahrein, la cererea autorităţilor de la Manama, confruntate de o lună cu ample proteste antiguvernamentale, relatează CNN.
Deplasarea a peste o mie de soldaţi saudiţi în Bahrein a fost anunţată presei străine de un responsabil saudit, care a preferat anonimatul. Anunţul a fost confirmat oficial azi, pe site-ul Twitter, de şeful diplomaţiei din Bahrein, Khalid al-Khalifa, fără a oferi alte detalii. Soldaţii sosiţi în Bahrein fac parte din forţa comună a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), denumit „Scutul peninsulei”, creat în 1984, notează AFP, citată de Agerpres. Statele membre ale Consiliului de Cooperare din Golf sunt Bahrein, Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Qatar.
Oficialul saudit care a anunţat acest eveniment a precizat că orice forţă a CCG desfăşurată într-o ţară membră „trece sub autoritatea acesteia”, deci autorităţilor de la Manama le revine decizia de a-i implica pe militarii saudiţi la menţinerea ordinii. BBC apreciază că trupele străine ar putea avea sarcina de a păzi obiective importante din regat - instalații petroliere sau de gaze, instituții financiare. Opoziția acuză „o ocupație străină”
Intervenţia trupelor străine vine pe fondul intensificării mişcărilor de protest în Bahrein. Majoritatea şiită din micul regat, guvernat de o dinastie regală sunnită, se consideră discriminată în ceea ce priveşte locurile de muncă, serviciile sociale şi serviciile publice. Astăzi, protestarii au blocat accesul în cartierul financiar din capitala Manama, ridicând baricade din pubele, potrivit unui activist al organizaţiei Human Rights Watch.
Ministrul de externe al regatului a scris azi pe Twitter că "ceea ce se întâmplă la Manama nu sunt proteste paşnice, ci manifestaţii în stil mafiot care acaparează vieţile oamenilor". Susţinătorii monarhiei au cerut regelui să impună o lege marţială pentru următoarele trei luni.
Opoziţia a calificat intervenţia trupelor din ţările vecine drept o ocupaţie străină. „Poporul din Bahrein se confruntă cu un real pericol, acela al unui război împotriva sa, fără nicio declaraţie de război”, menţionează un comunicat publicat la Manama. „Considerăm că intrarea oricărui soldat, a oricărui autovehicul militar în spaţiul terestru, aerian sau maritim al regatului Bahrein reprezintă o ocupaţie flagrantă, un complot împotriva poporului dezarmat al Bahreinului, o încălcare a acordurilor şi convenţiilor internaţionale”, menţionează documentul, citat de AFP. Un regat important Washingtonul are motive să privească cu neliniște evenimentele din Bahrein, care găzduieşte sediul cartierului general al Flotei a Cincea nord-americane în Golful Persic. Motive de îngrijorare are și Arabia Saudită, țară majoritare sunnită, cu o minoritate șiită ce reprezintă aproximativ 15% in populație. Analiștii cred că riscul de instabilitate în Arabia Saudită ar crește dacă opoziția șiită din Bahrein ar înlătura de la putere dinastia regală al-Khalifa. Comentatorii subliniază că atât SUA cât și Arabia Saudită văd în regimul sunnit de la Manama o garanție împotriva influenței Iranului, majoritar șiit.