Hagel, care și-a anunțat demisia sub presiune în noiembrie, a declarat pentru CNN că toate opțiunile trebuie luate în considerare în Irak, inclusiv trimiterea de efective pentru roluri necombatante, cum ar fi culegerea de informații și localizarea țintelor SI. CIA estimează până la 31.000 numărul militanților de care dispune Statul Islamic pe frontul irakian și sirian.

"Cred că ar putea cere o desfășurare viitoare a unora dintre trupele noastre… Dacă vom ajunge acolo sau nu, eu nu știu", a spus el.

Comentariile lui Hagel reiterează afirmațiile generalului Martin Dempsey, comandantul Statului Major Interarme al SUA, în fața Congresului toamna trecută când a spus că trupele americane ar putea avea nevoie de un rol mai important la sol în Irak, notează Reuters.

O astfel de desfășurare s-ar adăuga celor 4.500 de trupe SUA deja angajate în formare și rol de consiliere în Irak.

Hagel a declarat de asemenea că a avut conflicte cu oficiali de la Casa Albă asupra eliberării prizonierilor din închisoarea americană de la Guantanamo în Cuba.

Ca secretar al apărării, Hagel a autorizat care deținuți vor fi eliberați și când. El a afirmat la CNN că abordarea sa prudentă nu a convenit Casei Albe, explicând că au fost dezacorduri asupra "ritmului de eliberări".

Întrebat de CNN dacă asupra sa au fost exercitate presiuni, Hagel a spus "am a avut o mulțime de discuții" cu Casa Albă și Congresul despre eliberări.