Reamintim că în în urmă cu puțin timp negociatorii celor două partide au anunţat un acord bugetar provizoriu care, potrivit unor surse, include aproximativ 1,375 milioane de dolari pentru a construi încă 88,5 km de zid. Aceasta este o sumă infinit mai mică faţă de cele 5,6 miliarde de dolari pe care Trump le-a solicitat pentru construirea a aproximativ 322 de km şi care a determinat cea mai lungă închidere administrativă din istoria Statelor Unite (35 de zile) între decembrie 2018 şi ianuarie 2019.

Trump le-a spus susţinătorilor săi din El Paso că ştia de acord înainte de a ieşi la tribună, dar nu dorea să audă detaliile pentru că el a preferat să nu-i lase să aştepte: „V-am ales pe voi”, a spus preşedintele. „Când am ieşit pe această scenă, mi-au spus că 'se fac progrese în comitet”, a adăugat Trump. El a afirmat că guvernul său a construit deja o mare parte a zidului şi că acum vrea să îl „termine” şi încă „repede”.

În realitate, cele 1,6 miliarde de dolari pe care preşedintele Trump le-a câştigat de la Congres în 2017 sunt bani investiţi în întărirea unor porţiuni care aveau deja o barieră frontalieră şi nu pentru extinderea acesteia.

Donald Trump a ales El Paso pentru primul său miting din 2019 după controversa declanşată de menţionarea numelui acestei localităţi de frontieră, din apropierea celei mexicane, Ciudad Juarez, în discursul său despre Starea Uniunii de săptămâna trecută. Cu acea ocazie, preşedintele afirmase că, înainte de construirea zidului dintre cele două oraşe, între 2008 şi 2009, El Paso era considerat unul dintre cele mai periculoase din ţară pentru „rata extrem de ridicată” a violenţei, declaraţie care s-a dovedit a fi falsă.

Liderul de la Casa Albă a încheiat întâlnirea cu o anecdotă, informând audienţa că a fost sfătuit să aibă un câine – ca majoritatea foştilor preşedinţi – pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, dar a precizat că nu are timp să se ocupe de el. „Nu m-ar deranja, într-adevăr, dar nu am timp să mă ocup de el. Cum ar fi să mă vedeţi plimbând câinele pe peluza Casei Albe? Nu ştiu, nu mi se pare bine, cred că ar fi un pic fals. Nu asta este relaţia pe care o am cu poporul meu”, a mărturisit el.

 

Te-ar putea interesa și: