Trump vrea victorie unde Obama a eșuat

Trump vrea victorie unde Obama a eșuat

După un dineu oficial la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, Donald Trump și Kim Jongun au început astăzi negocierile bilaterale. Vor fi rezultate concrete la acest al doilea summit? În condițiile în care președintele american a precizat anterior: nu mă grăbesc.

Nu întâmplător Vietnam a fost aleasă țara gazdă pentru acest summit. Vietnam întreține relații diplomatice și cu Washington și cu Phenian, chiar dacă a fost țară inamică SUA, dar se pare a că a fost folosită de diplomația americană ca exemplu de conlucrare și de întoarcere a paginilor din trecut. Ieri, Trump a invocat Vietnamul „care se dezvoltă ca puține alte locuri din lume”. Iar Coreea de Nord „ ar putea face același lucru și foarte rapid, dacă va merge pe calea denuclearizării. Potențialul este GENIAL, o mare oportunitate, ca nici o alta în istorie, pentru prietenul meu Kim Jong-un”, a declarat Trump, citat de AFP. Într-o postare pe Twitter, Trump s-a declarat „convins” că Rusia și China vor juca un „foarte util rol” în negocierile SUA-Coreea de Nord.

Dezescaladare sau denuclearizare?

În iunie 2018, la Singapore, Kim Jong-un s-a angajat în direcția „ denuclearizării complete a peninsulei coreene”. Dar această formulare vagă și absența avansurilor concrete în cursul lunilor următoare i-au făcut sceptici pe unii observatori. Donald Trump a repetat că „nu se grăbește” pe acest dosar. Summit-ul de la Hanoi ar putea fi ocazia cel puțin ca cei doi lideri să se pună de acord asupra definiției denuclearizării și a unei foi de drum în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul lunii trecute, șeful informațiilor americane, Dan Coats, a estimat că este „puțin probabil” ca Phenian-ul să-și abandoneze toate armele sale nucleare. Încercând să lege o relație personală cu Kim Jong-un, Donald Trump a scos în față în special „normalizarea” relațiilor cu Coreea de Nord și acalmia odată cu pauza testelor nuclare și balistice de la Phenian. Totuși, președintele american, care se ambiționează să reușească acolo unde predecesorii săi au eșuat, este sub presiune după summit-ul din Singapore, terminat în coadă de pește. Iar detractorii lui Trump și-au exprimat iar temerile că acesta va face prea multe concesii liderului nord-coreean.

Un acord în patru puncte

Potrivit Vox, un proiect al acordului care ar putea fi semnat la Hanoi gravitează în jurul următoarelor puncte: 1. Cele două țări vor semna o declarație de pace pentru a pune capăt „simbolic” războiului din peninsula Coreea. Acest conflict s-a încheiat doar cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace, în 1953, ceea ce înseamnă că cele două Corei se află, tehnic, în război. 2. Coreea de Nord va fi de acord să returneze mai multe rămășițe ale soldaților americani uciși în timpul războiului coreean. Anul trecut, Coreea de Nord a restituit SUA rămășițele a 55 de militari americani. 3. SUA și Coreea de Nord vor stabili birouri de legătură în țările respective. Va fi primul pas concret către normalizarea relațiilor diplomatice bilaterale. 4. Coreea de Nord va accepta să înceteze producerea de materiale pentru bombe nucleare în uzina din Yongbyon. În schimb, SUA vor face presiuni pentru ridicarea unor sancțiuni ale ONU împotriva Phenian-ului, în scopul de a putea realiza proiecte economice cu Sudul. De asemenea, este posibil ca acest acord să includă și alte instalații nucleare. Fără nici o surpriză, violarea drepturilor omului nu va face parte din negocierile de la Hanoi.

 

Oprirea fabricii de plutoniu

Cea mai controversată parte a acestui acord ar fi promisiunea lui Kim de a închide instalațiile din Yonbgyon în schimbul unei relaxări modeste a sancțiunilor economice. Surse apropiate negocierilor au declarat că nu există detalii sau termene specifice și nici calendar cu privire la modul în care Phenian-ul va pune capăt producerii de combustibil nuclear la Yongbyon. În schimb, Trump și Kim ar conveni în principiu pe închiderea uzinei iar personalul responsabil cu lucrările să finalizeze detaliile la ulterioarele negocieri. Centrala nucleară de la Yongbyon este în inima programului nuclear nord-coreean, arată specialiștii, și este singurul loc unde Coreea de Nord poate fabrica plutoniu pentru bombe nucleare. Odată închisă, capacitatea Phenian-ului de a fabrica arme nucleare alimentate cu plutoniu va fi redusă considerabil. Aceasta nu va însemna sfârșitul programului nuclear al țării, nici pe departe, dar ar fi un gest concret care ar semnala că liderul Kim Jong-un este serios în privința dezmembrării programului.

 

Dar cine verifică?

Dar, de la vorbe la fapte e drum lung, afirmă experți precum Rebecca Hersman: Kim trebuie să lase inspectori internaționali la Yongbyon pentru a verifica dacă producția de materiale nucleare este terminată. Fără aceste inspecții, este imposibil de știut dacă Kim și-a ținut promisiunea. Aceiași experți avertizează că liderul nordcoreean ar fi reticent să facă acest gest. Și chiar dacă l-ar face, ar putea redemara producția, odată inspectorii plecați, așa cum a făcut-o anterior, de două ori, tatăl său, Kim Jong Il. De aceea experții vor ca orice acord pe tema închiderii uzinei din Yongbyon să fie extrem de detaliat pentru ca fiecare etapă a procesului să fie urmărită și verificată. Dacă Trump va decide să ridice unele sancțiuni economice fără ca producția de la Yongbyon să fie verificabil oprită, îi va oferi lui Kim o concesie fără să obțină nimic în schimb.

 

Până la Kim, contracte de 21 de miliarde de dolari

Președintele vietnamez Nguyen Phu Trong l-a primit cu mare pompă pe liderul de la Casa Albă, moment care a prijeluit și semnarea unor contracte majore între companiile aeriene vietnameze și fabricantul american Boeing. Contracte în valoare totală de 21 de miliarde de dolari. Companiile vietnameze Vietjet, Bamboo Airways și Vietnam Airlines au semnat contracte de achiziție și mentenanță cu Boing, notează AFP. Vietjet va cumpăra 100 de avioane Boeing 737-Max și 215 motoare. Bamboo Airways va cumpăra 10 Boeing 787-9. De partea sa, compania națională Vietnam Airlines a semnat un acord de 100 de milioane de dolari cu compania americană Sabre Corporation în sectoare de servicii și tehnologie. Piața aeriană este în plină dezvoltare în Vietnam și fabricantul european Airbus a realizat la rândul său comenzi de miliarde de euro. La ora actuală nu există zboruri directe între Vietnam și Statele Unite, chiar dacă administrația aviației federale americane a clasat recent companiile vietnameze în „categoria 1”, ceea ce deschide astfel de posibilități.