Evenimentul Zilei > International > Trump vrea să dea Porto Rico la schimb cu Groenlanda
Trump vrea să dea Porto Rico la schimb cu Groenlanda

Trump vrea să dea Porto Rico la schimb cu Groenlanda

Trump le-ar fi cerut consilierilor săi să lanseze ideea de a oferi Danemarcei Porto Rico, pentru a obţine în schimb Groenlanda.
Potrivit celor relatate de New York Times, în cursul unei reuniuni, liderul de la casa Albă a făcut exact această propunere incredibilă. Insula arctică e de fapt un teritoriu autonom danez din 1979, an în care Danemarca i-a permis autoguvernarea.
Dezvăluirea a venit la câteva zile de la declaraţile lui Trump că doreşte să cumpere Groenlanda. Propunerea a fost imediat definită ca absurdă de premierul danez Mette Frederiksen, un răspuns care l-a enervat pe președintele SUA.
Trump a replicat spunând că Mette a răspuns „într-un mod foarte sarcastic, urât” numind-o pe Mette odioasă și obraznică.

Porto Rico pentru Groenlanda

Trump este interesat de Groenlanda pentru mai multe motive, în primul rând pentru poziţia strategică şi geopolitică.
În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă nu-i are la inimă pe cei din Porto Rico, un teritoriu american situat în Caraibe, după ce guvernanţii locali, în 2017, l-au atacat pe Trump acuzându-l că nu i-a ajutat prompt în faţa devastatorului uragan Maria.
Porto Rico în schimbul Groenlandei este ca şi cum cele două insule ar fi nişte piese de şah. Practic este vorba despre arta lui Trump de a face afaceri aplicate la realitate, iar unora le surâde ideea, deşi alţii o găsesc odioasă, notează Il Giornale.