Bătălie crucială pentru Camera reprezentanţilor

''Preşedinţia lui Trump, n-are nimic deosebit, toată lumea e de acord cu aceasta, fie că vorbim de partide, fie păreri în rândul observatorilor. Aceste alegeri, la jumătate de mandat pot fi cele mai importante după 1994, când Republicanii au reuşit, împotriva  lui Clinton, să dărâme Congresul, reuşind dintr-o singură lovitură să deţină controlul ambelor camere''. Pentru Vincent Michelot, profesor de istorie politică a Statelor Unite, la IEP din Lyon, evenimentul este atât de excepţional, încât el rămâne total imprevizibil. Dar mizele sunt clare: ''Dacă una dintre camere basculează în terenul democraţilor, totul va deveni mult mai complicat pentru Trump să guverneze, exceptând politica externă''.

Vot reuşi democraţii să se răzbune?

Exceptând vreo surpriză enormă, este puţin probabil că Partidul democrat va reuşi vreo surpriză în faţa rivalului Republican, după două decenii. Răsturnarea camerei superioare a Congresului nu prea pare la îndemâna democraţilor. Asta spre deosebire de Camera reprezentanţilor care este reînnoită la fiecare doi ani şi unde doar o treime din cele 100 de fotolii de senatori sunt puse în joc în această perioadă.

Senatorii sunt aleşi prin sufragiu universal direct pentru un mandat de 6 ani. Contingentul de 33 de senatori supuşi schimbării (plus 2 demisii) a fost ales în 2012, fiind o şansă favorabilă pentru democraţi. Aceştia deţin în clipa de faţă 47 de locuri, faţă de 51 cât au republicanii. Pentru a bascula majoritatea, ''albaştrii'' (democraţii), va trebui să-şi păstreze cele 25 de fotolii puse în joc, ceea ce pare dificil.

Alegerile au loc în 435 de circumscripţii. Repartizarea actuală este de 235 locuri republicanii şi 193 locuri democraţii (7 locuri fiind vacante). Alegerile de la jumătatea mandatului, fiind în mod tradiţional complicată pentru tabăra puterii, o inversare a majorităţii pare posibilă conform sondajelor. Votul femeilor şi al minorităţilor, unde mobilizarea insuficientă a dăunat victoriei lui Hillary în 2016, ar putea fi de data aceasta un impuls pentru democraţi, al căror buget de campanie alimentat de donatori privaţi, este superior celui al republicanilor.

Primarele au permis ''albaştrilor'' să-şi reînnoiască candidaţii prin sosirea unor tineri, mai de stânga,  a femeilor şi a minorităţilor. ''Dar, atenţie la iluzia optică, subliniază Vincent Michelot: în numeroasele circumscripţii, conservatoare, democraţii vor fi reprezentaţi de candidaţi cu un profil foarte moderat, favorabil portului de arme sau ostilitate în ceea ce priveşte avortul''

36 de guvernatori, 6.070 parlamentari locali, 160 de referendumuri

Americanii fac lucruri grandioase. Bătălia pentru locurile la guvernarea Statelor şi parlamentelor locale, nu vor fi fără probleme. Într-un loc sau în altul, referendumurile locale sunt de asemenea organizate cu subiecte care de care mai diferite, mai interesante. Când birourile de votare se vor deschide pe 6 noiembrie, 40% dintre alegători îşi vor fi dat deja votul graţie ''early voting'', care permite anticiparea, suficient pentru a mări participarea la vot la aceste intermediare, titrează Le Parisien.

Te-ar putea interesa și: