Președintele Trump a declarat că Statele Unite au decis să îl omoare pe generalul iranian Qassim Soleimani la scurt timp după sosirea acestuia la Bagdad, vinerea trecută, din cauza unui „complot” care viza „să facă să explodeze”ambasada americană din capitala iraniană, scrie Reuters.

Această declarație ar putea face mai multă lumină în legătură cu informațiile, evocate până acum de o manieră vagă, care au determinat Washingtonul să aprecieze că asasinarea comandantului iranian este necesară, chiar cu riscul unor represalii din partea Teheranului.

„Am pus mâna pe un monstru absolut și l-am suprimat, iar acest lucru trebuia făcut de multă vreme”, a declarat Trump ziariștilor acreditați la Casa Albă. „Am făcut-o pentru că plănuiau să facă să explodeze ambasada noastră.”

Liderul american a adăugat că atacul împotriva unuia dintre personajele cele mai influente ale regimului iranian reprezenta și un răspuns la atacul cu rachetă efectuat în decembrie de o miliție pro-iraniană împotriva unei baze irakiene, în care a fost ucis un civil american. Un atac orchestrat în parte de Soleimani, potrivit unor reprezentanți de la Washington.

Acest atac împotriva unei baze din Kirkuk, în nordul Irakului, a fost urmată de violente manifestații ale partizanilor milițiilor șiite pro-iraniene în fața ambasadei SUA din Bagdad.

Donald Trump a declarat că Soleimani dorea ca aceste manifestații să ia amploare.

„Era vorba de un complot perfect organizat. Și știți cine l-a organizat. Acum, acest om nu mai există. Și planurile sale mergeau dincolo de această ambasadă”, a spus președintele american.

Întrebat de Reuters în legătură cu afirmațiile lui Trump, un înalt reprezentant al Pentagonului a recunoscut că Soleimani a orchestrat protestele din fața ambasadei SUA și că acesta avea un plan de a arunca în aer clădirea reprezentanței.

Exprimându-se sub acoperirea anonimatului, oficialul a refuzat să ofere detalii privind informațiile de care dispuneau serviciile americane.

Te-ar putea interesa și: