„Un grup de menținere a păcii format din 200 de soldați va rămâne în Siria pentru o perioadă de timp”, a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a executivului american, citată de AFP, fără a oferi alte informații.

Acest anunț intervine după o discuție telefonică între Donald Trump și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Plecarea soldaților americani din Siria ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni, în condițiile în care gruparea teroristă Stat Islamic este pe punctul să fie învinsă în ultimele ei redute din Siria.

„Am câștigat în lupta contra ISIS, este timpul să ne întoarcem acasă”, alansat Donald Trump în 20 decembrie 2018, spre stupoarea aliaților SUA și a anumitor politicieni din propria tabără,

Țările europene au criticat deschis decizia președintelui american, luată fără nici o consultare prealabilă cu aliații. Critici au venit și din partea forțelor kurde care luptă împotriva ISIS în Siria și care erau sprijinite de trupele americane.

„Este oare o idee bună pentru americani să se retragă brusc și rapid din Siria?”, s-a întrebat, săptămâna trecută, și cancelarul german Angela Merkel, estimând că această retragere riscă să întărească influența Rusiei și Iranului în Siria. Adică a inamicilor SUA.

Promițând să continue operațiunile antiteroriste, Washington le-a cerut aliaților din cadrul Coaliției internaționale anti ISIS să formeze o „forță de observatori” în nord-estul sirian pentru a garanta securitatea aliaților kurzi sirieni care au luptat intens împotriva jihadiștilor și care sunt amenințați de Turcia, Ankara considerându-i „teroriști”.