Evenimentul Zilei > International > Trump pune oficial China pe lista dușmanilor SUA! Beijingul riscă represalii usturătoare! 
Trump pune oficial China pe lista dușmanilor SUA! Beijingul riscă represalii usturătoare! 

Trump pune oficial China pe lista dușmanilor SUA! Beijingul riscă represalii usturătoare! 

„Abordare competitivă”, aceasta este noua strategie a Casei Albă în relația cu China. Formularea apare într-un document emis de Administrația Trump care avertizează că Beijingul nu se mai află  pe calea reformelor favorabile Statelor Unite.

Tensiunile SUA-China au crescut rapid pe fondul  pandemiei Covid-19, dar secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a subliniat că problemele dintre cele două țări sunt mult mai profunde decât actuala criză, notează site-ul nationalinterest.org.

Un raport al Congresului,  publicat miercuri seară de Casa Albă, prezintă noua abordare a Administrației Trump față de China. Zilele în care China s-a dezvoltat rapid, ca urmare a convingerii administrațiilor anterioare că dezvoltarea economică va aduce după sine o democratizare a Republicii Populare Chineze, par să fi apus.

Acum, Washingtonul vorbește explicit despre  „reevaluarea fundamentală a modului în care Statele Unite înțeleg și răspund” acțiunilor conducerii chineze.

Raportul menționează, de altfel,  că speranțele anterioare ale americanilor cu privire la o „deschidere economică și politică fundamentală” în China  au eșuat și că Beijingul continuă să promoveze în întreaga lume „valori care contestă credința de bază a americanilor în dreptul inalienabil al oricărei persoane la viață, libertate și căutarea fericirii.”

În aceste condiții, Casa Albă promite că „va crește presiunea publică asupra guvernului [Republicii Populare Chineze] și va lua măsuri pentru protejarea intereselor Statelor Unite prin impunerea unor costuri proporționale (chinezilor n.r.)” dacă „diplomația se dovedește zadarnică”.

De altfel, Statele Unite par să fi început deja să acționeze în virtutea noii strategii. Ca urmare a tensiunilor în creștere dintre China și Taiwan, Statele Unite au anunţat miercuri aprobarea vânzării a 18 torpile grele MK-48 către guvernul de la Taipei pentru suma de 180 de milioane de dolari.

Recent, relațiile dintre China și Taiwan s-au încordat din nou, după ce președinta acestei țări, care tocmai a fost realeasă pentruun  al doilea mandat,  a declarat că Beijingul va trebui să găsească o cale de a coexista pașnic cu Taiwanul democrat. În replică, un înalt oficial chinez a declarat că țara sa nu va tolera niciodată secesiunea insulei, pe care o consideră parte integrantă a Chinei.