De la un banchet cu regina în vârstă de 93 de ani, care i-a oferit și o vizită în care le-a servit personal ca ghid printre obiectele istorice de la Palatul Buckingam, și până la un ceai cu prințul moștenitor Charles și soția sa Camilla, Trump și Melania au fost tratați cu întregul spectacol regal britanic al unei vizite de stat, notează Reuters.

Această vizită de trei zile este o ocazie privilegiată de a celebra „relația specială” între Marea Britanie și Statele Unite, de întărire a legăturilor comerciale și de reafirmare a relațiilor în materie de securitate, mai ales acum când britanicii se pregătesc să rupă legăturile cu Uniunea Europeană.

„Regina și toată familia regală au fost fantastici”, a scris pe Twitter președintele american, afirmând că nu a văzut nici o manifestație de protest la adresa sa și subliniind că relația dintre cele două țări este „foarte solidă”.

După ce a luat ceaiul cu prințul Charles, la palatul Clarence House, președintele american a participat la un mare banchet la Palatul Buckingam.

Al treilea președinte american care a beneficiat de o vizită de stat, după George W. Bush (2003) și Barack Obama (2011), Trump și Melania au fost primiți dimineața în bubuiturile tunurilor trase în onoarea lor.

Potrivit tradiției, regina i-a oferit lui trump un cadou: prima ediție din „The Second World War”, datată 1959, scrisă de Winston Churchill.

Donald și Melania Trump, împreună cu consilierii săi, fiica Ivanka și ginerele Jared,  au vizitat apoi abația Westminster, unde sunt celebrate căsătoriile princiare și unde a fost încoronată regila Elisabeta în 1953.

Aceste onoruri nu au fost pe gustul tuturor, astfel că șeful opoziției, laburistul Jeremy Corbyn, sau președintele Camerei Comunelor, John Bercow, au boicotat banchetul.

Relația cu Statele Unite, crucială pentru Londra după Brexit, va ocupa un loc central în discuțiile din zilele următoare ale vizitei lui Trump.

„Un excepțional acord de liber schimb va fi posibil de îndată ce Regatul Unit se va debarasa de lanțurile sale”, a scris Donald Trump la capătul primei sale vizite în Marea Britanie.

„Relația noastră a consolidat securitatea și prosperitatea țărilor noastre timp de ani de zile și va continua să o facă pentru generațiile viitoare”, a declarat și premierul Theresa May, care va demisiona pe 7 iunie.

Cuvintele lui May, ca și tratamentul din partea reginei, sunt mult mai amabile decât la ultima vizită a lui Trump la Londra, din 2018, când Brexitul părea atât de departe…

 

Te-ar putea interesa și: