Spre sfârşitul anului, Affordale Clean Energy a lui Trump ar trebui să ia locul lui Clean Power Plan, imaginat de către Obama în 2015. O prevedere care va consimţi diferitelor State americane independenţă şi flexibilitate privind regulile emisiilor pentru companii, favorizând astfel întoarcerea la hidrocarburi.

EPA, agenţia pentru protecţia ambientului, a prevăzut deja un proiect de lege pentru a anula Clean Power Plan, care ar fi trebuit să limiteze emisiile de gaz de seră produse de centralele pe cărbune şi care n-a intrat niciodată în vigoare fiindcă în 2016 Curtea Supremă l-a blocat temporar din pricina criticilor unor State federale (în principal acelea producătoare de cărbune) care aveau ca obiectiv blocarea Planului. Noua prevedere, potrivit estimărilor guvernamentale, va avea ca efect reducerea cheltuielilor pentru firmele americane de circa 6,4 miliarde de dolari, notează Huffingtonpost. Iar tarifele la electricitate se vor reduce începând cu anul viitor, cu cel puţin  1% până în 2025.

Trump, care nu crede în schimbările climtice este de mult timp pe picior de război

Sunt memorabile tweeturile sale din lunile de iarnă împotriva ambientaliştilor numiţi defetiştii Americii şi susţinători prin comportamentul lor, ai ''duşmanului'' China. Donald Trump vrea cât mai curând posibil să închidă înfruntarea cu Obama, cel puţin pe partea ambientală. Şi şi-a ţinut cu credinţă promisiunile din campania electorală în privinţa muncitorilor din minele de cărbune ale SUA promiţându-le revenirea lor la adevărata valoare, fără să-i pese de poluare. Dar, în acelaşi timp, n-a obligat producătorii să investească în îmbunătăţiri tehnologice pentru modernizarea centralelor.

''Make America Great Again'' este obsedantul slogan "trumpian" care ca primă victimă a fost ieşirea din acordul internaţional asupra climei stipulat la Paris.

Campania elctorală pentru alegerile de la jumătatea perioadei, se află la loc de cinste pe agenda preşedintelui, care face curte din nou Stetelor din centru, West Virginia, Kentucky şi Pennsylvania, un bazin de vot care i-a făcut posibilă neaşteptata accedere la Casa Albă. Într-o climă în care economia americană zboară, va fi foarte dificil să-l oprească cineva pe Trump.