Trump lovește China în plin! „Sectorul tehnic din Beijing va rămâne la mila politicii SUA”

Orice părere ați avea despre Donald Trump, experiența de om de afaceri îl face să intuiască exact ce are de făcut ca să-și distrugă concurența. Iar vechile șicane din lumea afacerilor dau roade și când e vorba să împiedice efortul chinezilor de a deveni prima economie a lumii. Așa se explică interesul cu totul aparte pe care Donald Trump îl acordă blocării marilor companii de tehnologie ale chinezilor.

E evident că Huawei și alte companii chinezești de top lucrează, într-un fel sau altul, pentru armata și serviciile secrete din China. Dar, chiar dacă nu ar fi așa, presiunile Statelor Unite împotriva giganților tehnologiei ar continua, pentru că în zilele noastre economia este mai importantă decât forța armelor când vine vorba de hegemonia asupra lumii.

Ultimele mișcări ale lui Trump în lupta cu China, inclusiv noile reguli impuse de Departamentul de Comerț.  sunt analizate de Stratfor Worldview,  companie specializată în intelligence geopolitic și consultanță de afaceri, într-un articol publicat pe nationalinterest.com.

Consultanții de afaceri deplâng, desigur,  măsurile luate de Washington, afirmând că acestea vor lovi în lanțurile mondiale de afaceri și vor diminua profitul tuturor firmelor din domeniu, inclusiv a celor americane.

Trump își va atinge, însă, obiectivul, pentru că Beijingul va avea mari probleme să-și procure tehnologia de care are nevoie în niște domenii în care deja chinezii sunt cu cel puțin 5-10 ani în urmă.

Câteva pasaje din analiza făcută de Stratfor Worldview sunt edificatoare.

„Creșterea cerințelor de viză și amenințarea cu noi restricții de viză au dus recent la reducerea ratei de creștere a numărului studenților chinezi care studiază la universitățile din SUA. Universitățile au redus legăturile cu companiile chineze și programele finanțate din China în domenii legate de tehnologie, precum fizica și ingineria”.

Dar asta nu e tot- tehnologiile de vârf sunt ținta principală a lui Trump,

„Într-un succes major la începutul acestui an, Washingtonul a presat diplomatic Olanda să retragă o licență de export pentru vânzarea de mașini de litografie ultraviolete extreme (EUV), produse de firma olandeză cu semiconductor ASML, către cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)”.

Cel mai mult va avea de suferit China în ceea ce privește semoconductorii de ultimă generație.

„Presiunea Statelor Unite se va concentra foarte mult asupra Taiwanului - care are cea mai mare companie independentă de semiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Se va urmări  reducerea vânzărilor TSMC către companiile chineze.

În momentul de față, TSMC produce cele mai avansate cipuri ale Huawei”. Chiar și dacă noile reguli adoptate de Departamentul de Comerț al SUA nu vor putea bloca transferul celor mai avansate cipuri ale TSMC către chinezi, Washingtonul va încerca să blocheze pe căi diplomatice tranzacțiile”.

Acest embargo va lovi China exact unde o doare mai tare. „Strategia de indigenizare a Chinei pentru dezvoltarea semiconductorilor s-a dovedit până acum extrem de lentă și este probabil să rămână mult în urma producătorilor internaționali.

Majoritatea companiilor chineze sunt în prezent între cinci și zece ani (sau chiar mai multe generații) în spatele tehnologiilor de vârf în domenii precum producția de semiconductori.

Acest lucru îi lasă pe cei de ka  Huawei și pe alții cu puține opțiuni, adică doar să continue să importe produse high-end de la companii precum TSMC și Samsung pe termen scurt și mediu.

Chiar dacă industria chineză își va reduce dependența de TSMC și producătorii străini de cipuri prin construirea industriei sale de semiconductori, va dura foarte mult timp până să dezvolte alternative suficiente la semiconductorii produși în străinătate.

Până atunci, sectorul tehnic din Beijing va rămâne în mare parte la mila schimbărilor politice ale Statelor Unite”.