E evident că Huawei și alte companii chinezești de top lucrează, într-un fel sau altul, pentru armata și serviciile secrete din China. Dar, chiar dacă nu ar fi așa, presiunile Statelor Unite împotriva giganților tehnologiei ar continua, pentru că în zilele noastre economia este mai importantă decât forța armelor când vine vorba de hegemonia asupra lumii.

Ultimele mișcări ale lui Trump în lupta cu China, inclusiv noile reguli impuse de Departamentul de Comerț.  sunt analizate de Stratfor Worldview,  companie specializată în intelligence geopolitic și consultanță de afaceri, într-un articol publicat pe nationalinterest.com.

Consultanții de afaceri deplâng, desigur,  măsurile luate de Washington, afirmând că acestea vor lovi în lanțurile mondiale de afaceri și vor diminua profitul tuturor firmelor din domeniu, inclusiv a celor americane.

Trump își va atinge, însă, obiectivul, pentru că Beijingul va avea mari probleme să-și procure tehnologia de care are nevoie în niște domenii în care deja chinezii sunt cu cel puțin 5-10 ani în urmă.

Câteva pasaje din analiza făcută de Stratfor Worldview sunt edificatoare.

„Creșterea cerințelor de viză și amenințarea cu noi restricții de viză au dus recent la reducerea ratei de creștere a numărului studenților chinezi care studiază la universitățile din SUA. Universitățile au redus legăturile cu companiile chineze și programele finanțate din China în domenii legate de tehnologie, precum fizica și ingineria”.

Dar asta nu e tot- tehnologiile de vârf sunt ținta principală a lui Trump,

„Într-un succes major la începutul acestui an, Washingtonul a presat diplomatic Olanda să retragă o licență de export pentru vânzarea de mașini de litografie ultraviolete extreme (EUV), produse de firma olandeză cu semiconductor ASML, către cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)”.

Cel mai mult va avea de suferit China în ceea ce privește semoconductorii de ultimă generație.

„Presiunea Statelor Unite se va concentra foarte mult asupra Taiwanului – care are cea mai mare companie independentă de semiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Se va urmări  reducerea vânzărilor TSMC către companiile chineze.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE