Administrația Trump a înaintat Congresului propunerea de a primi o cotă maximă de 18.000 de refugiați în cadrul politicii Statelor Unite de reinstalare, pentru anul fiscal 2020 (care începe la 1 octombrie), o reducere cu aproape 50% față de anul precedent.

Această politică de reinstalare îi privește pe refugiații selecționați de către agențiile de securitate și de informații americane, în special din categoriile cele mai vulnerabile, precum persoanele în vârstă, văduvele sau cele cu handicap.

„Povara actuală a sistemului de imigrație american trebuie ușurată înainte de a putea fi din nou posibilă reinstalarea unui număr mai mare de refugiați”, a explicat Departamentul într-un comunicat. „Cota noastră de refugiați trebuie să țină seama și de interesele de securitate națională și de politică externă. În ultimii ani, forțele de ordine au reținut persoane suspecte de terorism trecute prin programul nostru pentru refugiați.”

Donald Trump a făcut din reducerea imigrației o temă centrală a programului său. La scurt timp după intrarea sa în funcție, în ianuarie 2017, el a emis un decret care plafona la 50.000 numărul de refugiați ce puteau fi acceptați în 2017.

Justificând acum noua măsură radicală, administrația a explicat că trebuie pus accentul pe rezolvarea problemelor în țările de origine ale solicitanților de azil. Aceștia sunt, în marea lor majoritate, imigranți veniți din America Centrală care traversează frontiera cu Mexicul.