La fel ca în 2016, republicanii George W. Bush și Mitt Romey au anunțat că nu vor pune în urmă un bulletin de vot pe care scrie Donald Trump, la alegerile prezidențiale din noiembrie, anul acesta, scrie New York Times.

Dar impactul „insubordonării” lor nu este la fel ca acum patru ani, asigură cotidianul American. A nu vota un candidat care nu are decât o șansă infimă de a se muta la Casa Albă e una. Distrugerea unui președinte ieșit din propriul partid, care caută un al doilea mandat, e altceva.

Alt trend de rău augur pentru Donald Trump: fronda care dospește în interiorul Partidului Republican pare mai adâncă decât în ​​2016. Un număr tot mai mare de membri ai Grand Old Party (GOP) s-ar gândi astfel să admită public că nu-l vor susține pe miliardar. Mai rău, ei ar putea vota pentru democratul Joe Biden, dușmanul de moarte al Casei Albe.

Ceea ce, de altfel, a și făcut Colin Powell, fost secretar de stat în mandatul lui George W. Bush, care a denunțat „minciunile” lui Donald Trump.

„Nu am putut să-l votez (în 2016) și, cu siguranță, nu-l pot susține pe președintele Trump în acest an”, a declarat la CNN cel care a susținut-o pe Hillary Clinton la precedentele alegeri prezidențiale, spunând  că va vota pentru Joe Biden.

De partea sa, Cindy McCain, văduva senatorului republican John McCain, este aproape „sigură”  să-l  sprijine pe fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, Joseph Robinette  Biden. În ceea ce-l privește, Jeb Bush, fost guvernator de Florida și fratele lui George W. Bush, nici măcar nu este sigur că ar merge la vot.

Gestionarea deficitară a pendemiei Covid-19 (cu un număr uriaș de morți) și postura sa securitară în fața protestelor americane împotriva brutalității poliției, după moartea lui George Floyd, par să fie în spatele acestor poziții.

Iar cuvintele fostului secretar al Apărării, Jim Mattis, care l-a acuzat pe Donald Trump că „a divizat America”, au fost aparent declanșatorul nemulțumirii republicane.

În continuare, senatoarea republicană din Alaska, Lisa Murkowski, a fost una dintre primele care și-a exprimat îndoielile cu privire la votul pentru Trump. Mulți oficiali au spus apoi cu voce tare că actualul președinte pare inapt să-și îndeplinească atribuțiile.

„A sosit timpul pentru un nou leadership în această țară”, a declarat William H. McRaven, amiralul în retragere care a condus raidul care s-a finalizat cu moartea fostuluiu lider al Al-Qaida,  Osama bin Laden.

Și să continue, uluitor: „Președintele Trump a arătat că nu are calitățile necesare pentru a fi un bun comandant-șef”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE