„Ca orice american, merit să mă întâlnesc cu acuzatorul meu”, a replicat Trump. Mai ales că acest acuzator, așa-numitul „whistleblower”(acuzator), a redat o conversație „cu un lider străin într-un mod total inexact fabulând”.

Președintele făcea referire la persoana – identificată de The New York Times ca fiind un ofițer CIA – care stă în spatele acestui denunţ despre o conversație telefonică între Trump și președintele ucrainean.

În urma „denunțului” s-a demarat o „anchetă oficială de către democrații Camerei. Trump a continuat să afirme că „acuzatorul” a avut informații despre apelul către președintele Volodymyr Zelensky „de la a doua și a treia mână”.

„Vreau să mă întâlnesc nu numai cu acuzatorul meu … dar și cu persoana care a dat ilegal aceste informații în mare parte incorecte” a scris preşedintele pe social media. „Această persoană trebuie să suporte consecințe mari!”.

Conform Legii privind protecția informatorilor, adoptată de Congres în 1998, este ilegal să se riposteze împotriva unui angajat care expune activități care încalcă etica. În plus, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, democratul Adam Schiff a fost atacat de preşedinte acuzându-l de minciuni „flagrante și sinistre” și a cerut ca Schiff să fie pus la îndoială „pentru fraudă și trădare”.

Tot Schiff a declarat că membrii Congresului sunt hotărâţi să obţină acces la conversaţiile dintre preşedintele SUA, Donald Trump cu Vladimir Putin dar şi cu alţi lideri mondiali, potrivit nypost.