Începând cu 1 octombrie, Departamentul de Stat nu mai eliberează vize G-4 partenerilor de același sex, se arată într-o circulară. Vizele G-4 sunt destinate angajaților organizațiilor internaționale și rudelor apropiate ale acestora. Pentru a beneficia de acest tip de vize partenerii homosexuali ai diplomaților vor trebui să prezinte o dovadă că sunt căsătoriți oficial.

Circulara, care a fost publicată online, prevede textual: „Începând cu 1 octombrie, partenerii casnici de același sex, care însoțesc sau solicită să se alăture oficialilor Organizației Națiunilor Unite trebuie să prezinte dovada căsătoriei pentru a fi eligibili pentru o viză G-4.”

Noua reglementare anulează o decizie din 2009 instituită în timpul administrației Obama de către fostul secretar de stat Hillary Clinton, care prin „familie” înțelegea și partenerii de același sex, făcându-i astfel eligibili pentru vizele diplomatice.

 

Ultimatum și expulzare în 30 de zile

Diplomații care se află în prezent la post peste Ocean vor putea îndeplini această nouă condiție căsătorindu-se legal în Statele Unite, a declarat un înalt responsabil al administrației Trump, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit circularei, diplomații trebuie să prezinte o dovadă de căsătorie până la 31 decembrie sau să părăsească țara în termen de 30 de zile.

Noua reglementare acceptă totuși o excepție pentru partenerii de același sex care provin din țări unde nu sunt recunoscute căsătoriile homosexuale. Aceștia vor primi viză dacă și guvernul străin pe care îl reprezintă acordă același privilegiu partenerilor de același sex ai oficialilor Statelor Unite trimiși în misiune în țara respectivă.

Oficialii americani au declarat ziariștilor că modificarea are scopul de a pune în acord politica Statelor Unite față de diplomații străini cu politica Departamentului de Stat față de diplomații aflați la post în străinătate, informează Reuters.

 

Indignare la LGBT

Organizația UN-Globe, care luptă pentru egalitatea și nediscriminarea funcționarilor minoritari sexual în cadrul sistemului ONU, a declarat că este vorba de o „nefericită schimbare a regulilor”. „Cuplurile aflate pe teritoriul Statelor Unite pot merge la primărie să se căsătorească. Însă ar putea fi acționate în justiție dacă se întorc într-o țară în care căsătoriile între persoane de același sex sunt incriminate penal”, se arată într-un comunicat al organizației, deși, așa cum am arătat, pentru asemenea cazuri circulara prevede în mod expres o excepție. La rândul său, Akshaya Kumar, adjuncta directorului Human Rights Watch pe lângă Națiunile Unite, a afirmat că modificarea „va avea un impact insidios asupra cuplurilor de același sex”. Ea a adăugat: „Guvernul Statelor Unite ar trebui să recunoască, așa cum a făcut-o de nouă ani încoace, că a pretinde un certificat de căsătorie ca dovadă a unui parteneriat bona fide este o politică rea și crudă, una care repetă îngrozitoarea discriminare a multor persoane LGBT în propriile țări, și ar trebui anulată imediat”, a adăugat Kumar.