Evenimentul Zilei > International > Premieră! Trump foloseşte dreptul de veto pentru a respinge măsura Congresului care a blocat construcţia zidului la frontiera SUA- Mexic. VIDEO
Premieră! Trump foloseşte dreptul de veto pentru a respinge măsura Congresului care a blocat construcţia zidului la frontiera SUA- Mexic. VIDEO

Premieră! Trump foloseşte dreptul de veto pentru a respinge măsura Congresului care a blocat construcţia zidului la frontiera SUA- Mexic. VIDEO

Președintele Donald Trump a respins o măsură din partea Congresului, revocând declarația sa de urgență națională la frontiera SUA-Mexic. Parlamentarii, inclusiv 12 republicani, au adoptat ieri rezoluția de respingere. Este primul drept de veto folosit de preşedintele Donald Trump, informează BBC.

Congresul va avea acum nevoie de o majoritate de două treimi în ambele Camere pentru a anula decizia lui Trump, ceea ce este puțin probabil să se întâmple.  Acesta este primul drept de veto al președintelui dlui Trump.  "În calitate de președinte, protecția națiunii este cea mai înaltă datorie a mea", a declarat ieri Trump. 

În spatele președintelui au stat ofițerii ai poliţiei, secretarul securității interne, Kirstjen Nielsen, vicepreședintele Mike Pence, procurorul general William Barr dar și părinţii unor copii ucişi de imigranţi ilegali.

"Congresul are libertatea de a adopta această rezoluție și au datoria de a vota. Sunt foarte mândră că am drept de veto" a spus preşedintele reamintind  faptul că "imigranții ilegali de la granița de sud erau în mare parte criminali, aducând droguri în țară".

Camera Reprezentanților controlată de democrați a adoptat rezoluția pentru a răsturna situația de urgență, iar 12 republicani s-au alăturat senatorilor democrați şi au aprobat rezoluţia cu votul de 59-41 joi după-amiază.  Conservatorii renegați au condamnat declarația de urgență deoarece au creat un precedent periculos pentru președinte, subliniind în același timp că au convenit cu politicile dure de securitate ale frontierei.  

Imediat după votul Senatului, Trump a scris pe Twitter: "VETO!" 

Trump a declarat această situație de urgență în februarie după ce Congresul a refuzat cererile sale de 5,7 miliarde de dolari (4,4 miliarde de lire sterline) pentru a construi un zid de frontieră – o promisiune de campanie. În acest fel, prin starea de urgenţă, Trump a deschis accesul la miliardele din fondurile militare care nu necesită aprobarea Congresului. 

În timp ce democrații controlează Camera, ei ar avea nevoie de un total de 67 de voturi în Senat pentru a anula dreptul de veto al preşedintelui Trump.  Având în vedere că numai 12 din 53 de republicani li s-au alăturat pentru a trece rezoluția inițială, este puțin probabil ca orice măsură să aibă succes.  

"Republicanii din Cameră vor trebui să aleagă între ipocrizia lor partizană și jurământul lor sacru de a susține și apăra Constituția", a spus Pelosi într-o declarație după anunțul lui Trump.  Şi senatorul Lindsey Graham și-a exprimat sprijinul față de decizia preşedintelui Trump.

Procurorul general al SUA, William Barr, care a stat alături de Trump, a vorbit ieri, şi a declarat că ordinul de urgență a fost "în mod clar autorizat de lege" și "solid întemeiat pe lege", titrează bbc.