Trump cere cooperare în Congres, dar este acuzat de divizarea Americii

Trump cere cooperare în Congres, dar este acuzat de divizarea Americii

Cu un ton optimist, în primul său discurs despre Starea Națiunii, liderul de la Casa Albă a declarat că „poporul este puternic”, a lăudat economia, reducerile de taxe adoptate în timpul mandatului său și a anunțat un „nou moment american”. În politica externă, nu a uitat „rivalii” Rusia și China și nici pe dictatorul de la Phenian.

Președintele Donald Trump a încercat să transforme ceea ce el consideră succesele primului său an de mandat - reducerea taxelor, dereglementarea și ofensiva împotriva Statului Islamic - într-o agendă pentru al doilea an, care va aduce „un moment american”. „N-a fost niciodată un moment mai potrivit ca acum de a începe visul american”, a explicat el.

Victoriile din primul an

Viziunea sa optimistă a cuprins și un apel la susținere din partea ambelor partide pe două probleme considerate prioritare în 2018: imigrația și infrastructura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trump a întins o mână membrilor din ambele partide, Democrați și Republicani, „pentru a lucra împreună, pentru a ne apăra cetățenii, cu orice pregătire, culoare sau credință”.

Trump a avut poziții dure în privința bandelor criminale și a războiului antiterorist, anunțând, cu această ocazie, că a semnat un ordin executiv pentru „reexaminarea politicii de detenție militară și păstrarea deschisă a închisorii de la Guantanamo Bay”.

Printre victoriile asumate, Donald Trump a menționat reducerea taxelor, din decembrie 2017, măsură ce va „oferi un ajutor extraordinar clasei de mijloc și firmelor mici”, reducerea mai multor reglementări birocratice decât orice alt președinte și anularea unor acorduri comerciale incorecte. „Era capitulării s-a terminat”, a spus el.

Constituția americană cere președintelui țării să prezinte un raport anual Congresului și să recomande măsuri „pe care le consideră necesare și urgente”.

Pentru viitorul apropiat, Trump are o agendă legislativă bogată, pe care vrea să o treacă prin Congresul dominat de republicani înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, din luna noiembrie.

Imigrație și infrastructură

„Cer ambelor partide să lucreze împreună și să ne dea o infrastructură sigură, rapidă, de încredere, modernă, de care economia noastră are nevoie și pe care cetățenii o merită”, a spus Trump. El plănuiește să cheltuiască 200 de miliarde de dolari pentru construirea unor poduri, șosele, aeroporturi, școli și alte clădiri publice - valoarea tottală a investiției va fi de 1,5 trilioane de dolari, din fonduri federale, locale și din surse private.

Planul, ce va fi suspus aprobării Congresului în februarie, cuprinde proiecte majore pentru 1-2 ani.

În ceea ce privește imigrația, Trump a explicat că până în 8 februarie trebuie să se ia o decizie privind soarta „Visătorilor”, copiii imigranților ilegali, care ar urma să fie deportați, conform politicii anunțate de Casa Albă.

Președintele vrea și alte schimbări în domeniu, printre care alocarea a 25 de miliarde de dolari pentru securizarea granițelor, limitări ale „lanțului familial” al imigranților și încheierea programului Loteria Vizelor. „Este timpul să reformăm aceste reguli ale imigrației și să aducem sistemul nostru în secolul 21”, a explicat președintele.

De asemenea, Trump a cerut Congresului o listă întreagă de proiecte de legi, printre care: miniștri să aibă mai multă putere în a recompensa angajații buni și a-i demite pe cei slabi; pacienții cu boli terminale să poată încerca tratamente experimentale; să fie alocate fonduri suplimentare armatei; programele de ajutor pentru alte țări să fie restructurate și să se renegocieze acordul nuclear cu Iranul.

O oră și 20 de minute

Discursul lui Trump s-a întins pe parcursul unei ore și 20 de minute, al treilea ca lungime în istoria SUA, fiind întrerupt de aplauze frecvente; Trump însuși aplaudând adeseori. Președintele nu a făcut nicio referire la controversata anchetă privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016. Evenimentul a fost pus în scenă după o tehnică inițiată pe vremea lui Ronald Reagan - americani de rând au fost plasați la balcon, alături de Prima Doamnă, „umanizând” Președinția și politicile sale, a remarcat presa americană.

Rusia și China amenință interesele Statelor Unite ale Americii

Democrații l-au ales pe Joseph Kennedy III (foto), congresman de Massachusetts, nepot al fostului președinte John F. Kennedy, să răspundă discursului prezidențial din Congres. El a susținut că vorbește „în numele americanilor care se simt uitați și părăsiți”. Lamentându-se că țara este „divizată” și că președinția lui Trump a creat „haos”, Kennedy (37 de ani) a spus: „Mulți au petrecut ultimul an îngrijorați, furioși, temători. Agresorii pot lovi, pot lăsa urme, dar ei niciodată, în toată istoria SUA, nu au avut tăria de spirit a unui popor unit în apărarea viitorului său”.

În ceea ce privește politica externă, Trump a subliniat că „țările rivale” Statelor Unite, cum sunt China şi Rusia, ameninţă „interesele, economia şi valorile” americane, subliniind că în faţa acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”. El a avertizat în privința „bunăvoinţei şi concesiilor”, în faţa ameninţării nucleare nord-coreene şi a promis că nu va repeta „erorile administraţiilor precedente”.

„Periculoasa preocupare pentru rachete nucleare a Coreei de Nord ar putea foarte curând să ne amenințe teritoriul. Ducem o campanie de presiune maximă pentru a evita să se întâmple asta”, a mai spus Trump.

Răspunsul Beijingului

„Statele Unite ale Americii rămân blocate în mentalitatea învechită a Războiului Rece”, spun autoritățile chineze, ca răspuns la declarația lui Donald Trump, care a numit China drept „rival”. China şi SUA au atât interese comune, cât şi diferenţe, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, rugată de jurnalişti să comenteze pe marginea discursului lui Trump.„Cu toate acestea, interesele comune ale ambelor țări depășesc cu mult diferențele dintre ele”, a subliniat purtătoarea de cuvânt. „Sperăm că Statele Unite vor abandona ideea învechită de gândire de Război Rece și joc cu sumă nulă”, a adăugat Hua Chunying, notând că SUA şi China ar trebui să se respecte reciproc şi să-şi dezvolte relaţiile.