Evenimentul Zilei > EVZ Special > Trump aruncă bomba: Fiul lui Joe Biden a ajutat un miliardar român condamnat pentru corupție!
Trump aruncă bomba: Fiul lui Joe Biden a ajutat un miliardar român condamnat pentru corupție!

Trump aruncă bomba: Fiul lui Joe Biden a ajutat un miliardar român condamnat pentru corupție!

O afacere ciudată în care este implicat un milardar român, băiatul fostului vice-președinte SUA, ex-directorul FBI și oficiali români a izbucnit la Washington. Potrivit NYT, citat de presa britanică, acuzațiile aduse de Donald Trump par să se confirme: România este una din mizele campaniei electorale americane.

„Hunter Biden, care este avocat, a fost plătit de omul de afaceri, Gabriel Popoviciu, în 2015, în timp ce tatăl său era vicepreședinte, pentru a ajuta la încercarea acestuia de a elimina acuzațiile din România formulate de procurorii anticorupție. În 2016, domnul (Puiu) Popoviciu a fost condamnat pentru acuzații legate de un contract de teren în nordul Bucureștiului, capitala României”.

Așa începe articolul din cotidianul briatnic ” The Independent” care este o preluare a celui publicat de New York Times. Plin de detalii-bombă.

NYT: „Donald Trump s-a referit la afacerile din România ale lui Hunter Biden pentru prima dată, vineri, într-o scurtă declarație pentru reporterii aflați pe peluza de sud a Casei Albe.

„Ei bine, cred că ce a făcut (Joe) Biden și fiul său (Hunter Biden) – și acum, cred, că apare și cazul României; ceea tocmai a ieșit astăzi. Sau în altă țară. Și sunt sigur că există mai mult decât atât ”, a spus președintele SUA.

În mai, domnul (Rudy) Giuliani a declarat pentru The New York Times că intenționează să-i ceară informațiilor domnului (Louis) Freeh (avocat, ex-director FBI) despre activitatea lui Hunter Biden în România. Nu este clar dacă a făcut acest lucru.

Nici directorii din compania domnului Freeh, Freeh Group International Solutions și nici domnul Giuliani nu au răspuns la cererile de comentarii din această săptămână.

Detalii privind afacerile lui Hunter Biden pentru domnul (Puiu) Popoviciu au fost publicate pentru prima dată de The New York Times în luna mai. Dar noi detalii demonstrează modul în care eforturile lui Hunter Biden au fost în contrast cu mesajul transmis de România de tatăl său (Joe Biden) și l-au pus de aceeași parte a cazului ca și pe domnul Giuliani.

Hunter Biden a fost de acord să lucreze pentru domnul (Puiu) Popoviciu într-o perioadă în care domnul (Puiu) Popoviciu era vizat de o campanie anticorupție, care fusese susținută de Joe Biden și de alți lideri occidentali. Într-un discurs din mai 2014 adresat politicienilor de la București, Joe Biden a caracterizat corupția drept „un cancer care mănâncă din credința cetățeanului în democrație” și „poate reprezenta un pericol clar și prezent nu numai pentru economia unei națiuni, ci și pentru securitatea națională.“

La aproximativ doi ani de la acel discurs, domnul (Puiu) Popoviciu a fost condamnat într-un dosar adus deschis de DNA.

În 2015, înainte de prima sa călătorie în România, Hunter Biden s-a întâlnit cu ambasadorul român în Statele Unite în ambasada țării de la Washington, potrivit a două persoane cunoscute de întâlnire.

Domnul (Hunter) Biden a subliniat că a întreprins călătoria în calitate de cetățean privat și nu l-a menționat în mod expres pe domnul (Puiu) Popoviciu sau cazul său, a spus unul dintre oameni care a participat la întâlnire.

La un moment dat, Hunter Biden l-a contactat și pe Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România, în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama, pentru a discuta posibilitatea de a sesiza cazul Popoviciu domnului (Louis) Freeh (ex-directorul FBI), potrivit unei surse familiară cu conversația.

Domnul Mesires a recunoscut că Hunter Biden l-a trimis pe dl (Puiu) Popoviciu atât la Boies Schiller Flexner, firma de avocatură la care lucra la acea vreme Hunter Biden, cât și la firma lui Freeh, compania Freeh Group International Solutions. Domnul (Puiu) Popoviciu a angajat ambele firme, în conformitate cu patru persoane familiariare cu aranjamentele.

Domnul (Puiu) Popoviciu nu a putut fi contactat pentru comentarii. Firma Boies Schiller Flexner a refuzat să comenteze.

Firma domnului Freeh a început să lucreze pentru omul de afaceri român în iulie 2016, la scurt timp după ce domnul (Puiu) Popoviciu a fost condamnat inițial de o instanță românească.

Domnul Freeh a efectuat o examinare a cazului cu o echipă de procurori pensionari și ex-agenți ai FBI. Echipa a concluzionat că există „numeroase deficiențe de fapt și de drept în cazul”, potrivit unui comunicat care rezumă concluziile emise în 2017, după ce Înalta Curte de Justiție a confirmat condamnarea domnului (Puiu) Popoviciu și l-a condamnat la o pedeapsă de șapte ani de închisoare.

Domnul Freeh a solicitat autorităților române să examineze cazul și să obțină „un alt rezultat”.Nu s-a întâmplat asta. Domnul (Puiu) Popoviciu a fost arestat la Londra la scurt timp după decizia înaltei instanțe. El a depus cauțiunea și luptă cu extrădarea în România.

În timp ce Hunter Biden și-a încheiat activitatea la acest caz la un moment dat după ce l-a recrutat pe domnul Freeh, domnul Freeh a continuat să lucreze pentru domnul Popoviciu”, se arată în articolul citat.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: