Evenimentul Zilei > International > Trump, Arabia Saudită și valorile morale: „Ce dacă au ucis? Dacă nu le luăm noi banii, îi vor lua Rusia și China”
Trump, Arabia Saudită și valorile morale: „Ce dacă au ucis? Dacă nu le luăm noi banii, îi vor lua Rusia și China”

Trump, Arabia Saudită și valorile morale: „Ce dacă au ucis? Dacă nu le luăm noi banii, îi vor lua Rusia și China”

Președintele american Donald Trump a șocat din nou opinia publică cu o mostră de cinism într-o discuție despre Arabia Saudită. Chestionat pe tema raportului pe care ONU l-a făcut public săptămâna trecută, în interiorul căruia se recomanda clar anchetarea prințului Mohammed bin Salman în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, Trump nu a ezitat și a declarat că nu are de gând să ia măsuri în acest caz din cauza contractelor de miliarde de dolari pe care SUA le încasează de la arabi.

Ei cumpără cantități masive de armament, în valoare de 150 de miliarde de dolari. Și, spre deosebire de alte țări cărora trebuie să le acordăm subvenții la tot, ei plătesc. Deci Arabia Saudită este un cumpărător masiv al produselor americane. Iar asta înseamnă ceva pentru mine. Creează noi locuri de muncă”, a explicat Trump la emisiunea „Întâlnește presa”, pe NBC.

Întrebat de gazda emisiunii dacă aceste sume îl fac să ignore comportamentul necorespunzător, Trump a nuanțat folosindu-se de două argumente: Iran și toate problemele din zona Orientului Mijlociu, pe de-o parte, și lupta pentru supremație cu Rusia și China.

Nu, nu îmi place comportamentul rău al nimănui. Au fost investigați masiv de toată lumea”, a început Trump, care a folosit bluff-ul Iran, China, Rusia pentru a devia discuția atunci când a fost întrebat de ce nu ordonă FBI-ului să investigheze crima lui Khashoggi. „Iran omoară mulți oameni zilnic. Orientul Mijlociu este un mediu ostil. Și mai sunt și alte state în zonă – nu vreau să dau nume – care comit crime. Și uită-te la toată prolema. Arabii au cheltuit peste 400 de miliarde de-a lungul timpului. Asta înseamnă multe locuri de muncă. Nu sunt un fraier să zic că nu vreau să fac afaceri cu ei, pentru că dacă nu vor cumpăra de la noi, vor cumpăra de la China sau Rusia. Noi producem cel mai bun echipament militar din lume, dar și Rusia și China produc armament de calitate, iar Arabii vor cumpăra de la ei. Așa că, ia-le banii!”, a fost concluzia președintelui american.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.