Bomba de la Casa Albă! Mutarea surpriză a lui Trump. Culisele unui scandal pe pune pe jar întreaga lume

Bomba de la Casa Albă! Mutarea surpriză a lui Trump. Culisele unui scandal pe pune pe jar întreaga lume

Preşedintele american Donald Trump a dat ordin joi comunităţii de informaţii din SUA să coopereze pe deplin cu ancheta ministrului justiţiei William Barr privind spionarea campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 2016, informează AFP.

Potrivit Reuters, Trump a ordonat comunităţii de informaţii să colaboreze cu ministrul Barr în examinarea evenimentelor care au determinat FBI să deschidă o anchetă privind legăturile dintre echipa sa de campanie şi Rusia.

„Preşedintele a cerut o cooperare rapidă şi deplină în ancheta condusă de Bill Barr asupra activităţii de supraveghere a alegerilor prezidenţiale din 2016”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Sarah Sanders, într-un comunicat. Bill Barr are puterea absolută de a declasifica orice informaţie pertinentă, a subliniat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această iniţiativă intervine în timp ce administraţia Trump a refuzat să coopereze cu anchetele parlamentare lansate de democraţi în Congres.

Ministrul justiţiei Bill Barr încearcă să stabilească dacă supravegherea de către poliţia federală americană (FBI) a campaniei lui Donald Trump a fost justificată.

FBI a deschis în iulie 2016 o anchetă asupra ingerinţelor Moscovei în campania prezidenţială, care apoi a cercetat presupusele contacte între anturajul candidatului republican şi Moscova.

În mai 2017, procurorul special Robert Mueller a fost desemnat pentru a investiga cu privire la suspiciunile de complicitate vizându-l pe preşedinte, care nu a încetat să denunţe o'vânătoare de vrăjitoare ilegală.

Pentru Donald Trump, supravegherea campaniei sale se aseamănă cu spionajul, el calificând ancheta rusă drept trădare.

Campania prezidenţială a lui Donald Trump a fost spionată, a declarat Bill Barr în cursul audierii în Senat în aprilie. „Cred că a fost spionaj. Întrebarea este de a şti dacă a fost justificat. Nu spun că nu a fost, dar trebuie să verific, a adăugat el.

În raportul său publicat la sfârşitul lunii aprilie, după aproape doi ani de investigaţii, procurorul special Robert Mueller a indicat că a avut loc o ingerinţă a Rusiei la prezidenţialele din SUA din 2016, dar a ajuns la concluzia că echipa de campanie a lui Donald Trump nu a cooperat cu Moscova.

Totuşi, fostul şef al FBI s-a ferit să-l exonereze în totalitate pe preşedintele american, suspectat de obstrucţionarea justiţiei, subliniind că intră în competenţa Congresului să ancheteze acest aspect.

Miliardarul republican nutreşte suspiciuni că administraţia democratică a lui Barack Obama a ordonat FBI să investigheze campania din 2016 pentru a încerca să-i submineze candidatura la prezidenţiale şi doreşte să-i facă să plătească pe cei pe care îi crede responsabili de aceasta.

Donald Trump este îndeosebi interesat de mandatele emise de o instanţă secretă care autorizează supravegherea puterilor străine şi a agenţilor acestora. Susţinătorii preşedintelui consideră că urmărind traseul mandatelor vor fi identificaţi cei responsabili de ancheta asupra Rusiei, care preocupă în continuare Washingtonul.