Președintele Trump a amenințat luni că schimbă locul Convenției Republicane, prevăzute să aibă loc la sfârșitul lui august în Carolina de Nord, dacă guvernatorul Democrat al statului nu garantează rapid ridicarea interdicției de a se organiza mari adunări.

Deși Convenția, programată în 24-27 august la Charlotte, va fi lipsită de un suspens real, desemnearea lui Donald Trump fiind certă, aceste mari manifestații, cu întreg foclorul lor colorat, reprezintă momente cu mare greutate în viața politică americană.

Subliniind, într-o serie de mesaje matinale pe Twitter, atașamentul său pentru „minunatul stat Carolina de Nord”, Trump și-a arătat totuși colții la adresa guvernatorului Democrat, scrie AFP.

„Din nefericire, guvernatorul Democrat Roy Cooper este în continuare într-o stare de spirit «izolaționistă»”, a arătat președintele, care pledează de mai multe săptămâni pentru o redeschidere a economiei americane.

„Mii de Republicani entuziaști se organizează pentru a merge în Carolina de Nord în august. Guvernatorul trebuie să spună imediat – da sau nu – dacă locul convenției va putea fi folosit la întreaga capacitate”, a adăugat Trump.

„Dacă nu, atunci cu regret vom fi obligați să găsim un alt loc pentru Convenția Republicană”, a afirmat el, insistând asupra „locurilor de muncă și a dezvoltării economice” legate de organizarea unui asemenea eveniment uriaș.

Carolina de Nord a intrat săptămâna trecută în faza a doua a ieșirii din izolare, permițând deschiderea restaurantelor la 50% din capacitate, dar interzicând deocamdată adunările mari.

Dacă Democrații au evocat posibilitatea de a-și organiza Convenția, de asemenea porgramată pentru august, online sau într-un alt format, pentru a-l îmvesti pe candidatul lor, Joe Biden, Donald Trump a respins orice idee similară pentru Partidul Republican.