Editura Evenimentul si Capital

Trump a semănat dihonie între Macron și Merkel

Autor: | | 3 Comentarii | 2025 Vizualizari

Jean-Claude Juncker merge pe 25 iulie la Washington pentru a negocia pacea în războiul comercial dintre Statele Unite și UE. Deși a rămas mai puțin de o săptămână, asupra mesajului pe care îl va duce președintele Comisiei Europene plutește o ceață groasă: între Emmanuel Macron și Angela Merkel sunt divergențe grave în privința ofertei pe care trebuie să i-o facă lui Donald Trump.

Cancelara germană ar dori o abordare mai conciliantă a negocierilor, în vreme ce președintele francez este adeptul liniei dure. Totuși, potrivit mai multor diplomați europeni cu care a discutat Politico, Merkel are șanse mai mari de a-și impune punctul de vedere. Cu atât mai mult cu cât se bucură de sprijinul puternicului secretar general (și lider de facto) al Comisiei Europene, germanul Martin Selmayr.

Merkel este îngrozită de amenințarea lui Trump de a institui taxe de 20% la importurile de automobile din UE și își dorește cu disperare un armistițiu. Germania este cel mai mare exportator de mașini în America. În prezent, taxele la importurile americane de automobile din UE sunt de 2,5%, în vreme ce blocul european taxează importurile din SUA cu 10%.

Cum interesele Franței nu sunt afectate prea grav nici de taxele la mașini, nici de cele la oțel și aluminiu, Macron pledează pentru o atitudine dură față de Trump, declarând în repetate rânduri că Europa nu trebuie să negocieze cu pistolul la tâmplă. Temerile impetuosului lider de la Paris sunt că, după metalurgie și automobile, Trump ar putea ajunge și la sectorul agricol, care pentru Franța este sacrosanct. Politicianul care se atinge fie și cu o floare de interesele fermierilor francezi este terminat.

Doi dintre diplomații consultați de Politico au afirmat că oferta Berlinului pentru Washington este generoasă: un acord bilateral pentru reducerea taxelor industriale, un acord multilateral pentru eliminarea taxelor vamale la importurile de mașini în întreaga lume și un acord comercial transatlantic mai amplu, în cadrul căruia s-ar putea conveni o creștere a importurilor de carne de vită americană în Europa.

Or, tocmai această generozitate germană îl irită pe Macron și alte cercuri europene, mai ales în contextul ultimelor atacuri ale lui Trump la adresa UE. Duminică, într-un interviu pentru CBS, președintele american a declarat: „Consider că Uniunea Europeană este un dușman, pentru ce ne face în materie de comerț. Nu te-ai fi gândit la Uniunea Europeană, dar este un dușman.”

La sfârșitul lui iunie, în presă au apărut informații legate de faptul că Donald Trump i-ar fi propus lui Emmanuel Macron să scoată Franța din UE pentru că îi oferă un acord comercial bilateral mult mai avantajos decât cel pe care intenționează să-l ofere Celor 28.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI