Trump a dezvăluit ce a vorbit cu Putin la telefon. Implică trei mari puteri nucleare

Trump a dezvăluit ce a vorbit cu Putin la telefon. Implică trei mari puteri nucleare Sursa: captur video platforma X

Președintele american, Donald Trump, anunța că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre tratatul nuclear care urmează să expire anul viitor, despre combaterea pandemiei de coronavirus, relansarea economiei, dar și despre programul nuclear al Iranului.

 

Preşedinții Vladimir Putin și Donald Trump au avut joi seara prima lor convorbire telefonică din ultimele aproape două luni, conținutul discuției nefiind dezvăluit de niciuna din părți.

Potrivit Kremlinului, a fost discutată în detaliu problematica referitoare la stabilitatea strategică și controlul armamentului, cei doi lideri confirmând oportunitatea consultărilor bilaterale în legătură cu tratatul ruso-american Start privind reducerea armelor strategice ofensive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest tratat, care fixează pragul maxim al arsenalelor nucleare rus și american, expiră în luna februarie 2021, dar poate fi prelungit cu încă cinci ani, ceea ce Rusia a propus să se facă fără precondiții.

Consultările ruso-americane pe acest subiect, reluate la sfârșitul lunii iunie, vor continua în săptămâna viitoare, la Viena, așa cum a anunțat negociatorul american Marshall Billingslea, ceea ce însă Moscova nu a confirmat deocamdată.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a precizat pe Twitter că președintele Trump și-a reiterat speranța în evitarea unei costisitoare curse trilaterale a înarmărilor între China, Rusia și Statele Unite și că așteaptă progrese la apropiata reuniune ruso-americană de la Viena, consacrată controlului armamentului.

Precizările Casei Albe arată că președintele Trump nu a renunțat la ideea unui tratat nuclear trilateral, cu participarea Statelor Unite, Rusiei și, în premieră, a Chinei, în pofida refuzului categoric și repetat al Beijingului de a se alătura unor asemenea negocieri.

Rusia, la rândul ei, a respins solicitările americane de a convinge Beijingul să se alăture acestor negocieri, numind insistențele americane de a atrage China lipsite de realism.

Pe de altă parte, Moscova a declarat că nu va insista nici să convingă Statele Unite să prelungească tratatul Start, fiind capabilă să își asigure securitatea pe termen lung și în absența lui. Rusia are aici în vedere inclusiv noile sale arme și tipuri de arme nucleare, parte din care au intrat deja în serviciu.

Negociatorul american Marshall Billingslea a declarat zilele trecute că noile rachete nucleare ruseşti intră sub incidenţa Tratatului Start, dar Washingtonul dorește să discute și cele de tip nou, nereglementate de niciun tratat, cum sunt, de pildă, rachetele de croazieră cu propulsie atomică sau dronele submarine.

Revenindu-se la rachetele ruseşti cu propulsie atomică, el le-a numit "Cernobîluri zburătoare" și "Arme ale Apocalipsei", care nici măcar nu ar trebui să existe. Rusia s-a declarat gata să includă în Tratatul Start prelungit armele noi, din categoriile deja incluse în tratat, lăsând în suspensie însă statutul celorlalte.

În ceea ce privește afirmațiile de ieri ale secretarului de stat american Mike Pompeo despre necesitatea unei coaliții internaționale împotriva Chinei și posibila atragere în această coaliţie a Rusiei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu ia parte la alianțe împotriva cuiva.