Evenimentul Zilei > International > Trump a COMIS-O din nou. Este ȘOCANT ce a făcut într-un cartier sărac din Albania
Trump a COMIS-O din nou. Este ȘOCANT ce a făcut într-un cartier sărac din Albania

Trump a COMIS-O din nou. Este ȘOCANT ce a făcut într-un cartier sărac din Albania

Donald Trump are din acest sfârşit de săptămână un bulevard care-i poartă numele într-unul din cele mai sărace oraşe din Albania, Kamza, situat la nord-vest de capitala Tirana.

Bulevardul Donald J. Trump, lung de 500 de metri, a fost inaugurat duminică de primarul din Kamza, Xhelal Mziu, şi de liderul Partidului Democratic (PD, conservator, în opoziţie – n.r.), Lulzim Basha. Bulevardul Donald Trump se intersectează cu principala arteră a oraşului, Bulevardul Albastru, numit astfel după culorile steagului PD, şi se termină în strada Pacific, care duce către strada Europa. 

Donald Trump nu este primul politician al cărui nume este "împrumutat" unei străzi din Kamza. Există artere care poartă numele de George Bush, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi, scrie Agerpres.

"Mziu face experienţe pe noi. Prea puţini oameni îi cunosc (pe liderii internaţionali menţionaţi – n.r.) şi majoritatea nici nu ştiu să pronunţe aceste nume dificile", a declarat pentru EFE Haxhi Hyra, un vânzător ambulant de ţigări care, din cei 250 de euro pe care-i câştigă lunar, trebuie să întreţină o familie formată din 12 persoane. "Pe Trump nici măcar americanii lui nu-l iubesc. În plus, e prietenul lui (Vladimir) Putin şi este prorus. Nu este bun nici pentru noi, nici pentru Europa", crede prietenul acestuia, Tahir, care l-a criticat pe primar că a dat numele preşedintelui american unei străzi care înainte se numea Iliria, "tărâmul strămoşilor noştri". 

Pentru Astrit Kastrati, care în prezent nu are un loc de muncă, autorităţile locale fac bine că numesc o stradă din oraş după un lider american, deoarece "fără ajutorul Statelor Unite nu ar fi existat nici statul albanez în 1912, nici un Kosovo independent". 

În Albania, una dintre naţiunile cel mai proamericane din Europa, există o statuie a fostului preşedinte american George W. Bush, în amintirea vizitei pe care acesta a efectuat-o în 2008 în oraşul Fushe Kruje. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.