Evenimentul Zilei > Actualitate > Trump a căutat războiul cu Iran pentru a câştiga bătălia cu Biden
Trump a căutat războiul cu Iran pentru a câştiga bătălia cu Biden

Trump a căutat războiul cu Iran pentru a câştiga bătălia cu Biden

The New Yorker a lansat o dezvăluire care arată că Donald Trump, presat de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi gata să facă orice pentru a invalida victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale, a fost aproape să pornească războiul cu Iran.

Conform sursei citate, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, a fost cel care jucat un rol-cheie în oprirea unui conflict armat dintre SUA şi Iran. De cealaltă parte, Benjamin Netanyahu a tot insistat pe lângă Trump că este nevoie de o replică majoră dată iranienilor.

Sursele de la Washington ale publicaţiei citate au devoalat cât de tensionată a fost atmosfera după scrutinul prezidenţial din 2020: „Ultima dată când generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a vorbit cu preşedintele Donald Trump, a fost pe 3 ianuarie 2021.

Atacul secret asupra Iranului, mit sau realitate?

Subiectul discuţiei de la Casa Albă a fost programul nuclear iranian. În ultimele luni, Milley fusese implicat într-un efort alarmant de a se asigura că Donald Trump nu va declanşa un conflict militar cu Iranul în cadrul campaniei imprevizibile de a anula rezultatul scrutinului prezidenţial din 2020 şi de a rămâne la putere.

Mark Milley se temea în secret că Donald Trump va insista să lanseze un atac asupra obiectivelor iraniene care să genereze un război total.” În contextul citat, Milley avea semnale clare că existau „două scenarii de coşmar” după alegerile de la data de 3 noiembrie 2020. Utilizarea puterii militare în marile zone urbane pentru a bloca transferul paşnic al puterii era primul dintre ele.

Al doilea implica provocarea unei crize externe cu Iranul în prim-plan, desigur. Conştient fiind de urmările ambelor scenarii, Mark Milley discuta în fiecare dimineaţă cu Mark Meadows, şeful Cancelariei de la Casa Albă.

Mark Milley avea o strategie bine definită

De asemenea, pentru a se asigura că mesajele sale sunt foarte bine înţelese şi pentru a dovedi că a făcut tot ce a depins de el, generalu discuta şi secretarul de Stat, Mike Pompeo. Era o luptă invizibilă dusă pe două fronturi. Spunem asta deoarece premierul israelian din acel moment, Benjamin Netanyahu, cerea insistent Administraţiei Donald Trump să atace Iranul. Motivarea era legată de oprirea programului nuclear al acestei ţări.

Benjamin Netanyahu şi Donald Trump

Când a fost întrebat despre aceste dezvăluiri, Donald Trump a respins categoric ambele variante. „Eu nu am ameninţat niciodată şi nu am vorbit vreodată cu cineva despre vreo lovitură de stat asupra guvernului nostru. Dacă voiam o lovitură de stat, una dintre ultimele persoane cu care aş fi vrut să colaborez era generalul Mark Milley”, a spus joi fostul preşedinte al SUA.

Amintim că Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020 şi a denunţat fraude electorale, ceea ce a dus la proteste violente pe străzile din Wasington.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: