Trufele românești, cunoscute și sub denumirea de „diamantele negre ale pădurii”, riscă să devină din ce în ce mai rare și chiar să dispară în următorii ani din cauza braconierilor. Aceștia pătrund ilegal pe terenurile forestiere și afectează grav resursele forestiere nelemnoase, a avertizat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Trufele româneşti, pe cale de dispariție
Conform celor declarate de către Laurenţiu Alexandru Păştinaru, pe platformele de vânzări destinate persoanelor fizice, aceste produse sunt comercializate la prețuri între 100 și 200 de lei pe kilogram, în condițiile în care în magazinele de delicatese, un astfel de produs poate ajunge la mii de lei.
„Trufele românești, cunoscute și sub denumirea de diamantele negre ale pădurii, ar putea deveni din ce în ce mai rare și chiar ar putea dispărea în următorii ani din cauza braconierilor, care pătrund ilegal pe terenurile forestiere și distrug resursele forestiere nelemnoase, folosind câini special antrenați”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a mai explicat, de asemenea, că există persoane care închiriază terenuri de la direcțiile silvice pentru a culege trufe într-un mod controlat. Acestea solicită autorizațiile necesare de recoltare de la Agențiile pentru Protecția Mediului, însă se confruntă cu dificultăți în a beneficia de aceste bogății ale pădurii din cauza braconierilor care pătrund ilegal și sapă în mod necontrolat, folosind câini, ceea ce duce la distrugerea terenului respectiv.
Ce spune despre aceste ciuperci extrem de scumpe
Laurenţiu Alexandru Păştinaru: Creșterea acestor ciuperci extrem de valoroase și căutate necesită condiții speciale. Procesul de dezvoltare se desfășoară pe parcursul mai multor ani, iar săparea excesivă afectează umiditatea și nutrienții din sol, împiedicând regenerarea trufelor. Aceasta explică numărul mare de vânzători întâlniți frecvent pe platformele de vânzări pentru persoane fizice, care oferă astfel de produse la prețuri cuprinse între 100 și 200 de lei pe kilogram, în condițiile în care un astfel de produs poate ajunge la mii de lei în magazinele de delicatese.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a supus dezbaterii publice un Ordin care aprobă instrucțiunile referitoare la recoltarea și achiziționarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier național. Acest ordin stabilește modul de organizare a recoltării și achiziției acestor produse, însă nu a finalizat etapele necesare pentru aprobatrea sa, fiind în continuare în Parlament.
Cân se recoltează Trufele româneşti
Conform legislației, fiecare varietate de trufă are o perioadă specifică de recoltare, astfel încât să aibă timp să se regenereze în restul anului. Iată câteva exemple:
- Trufa neagră/Perla neagră, se recoltează în perioada 1 august- 31 decembrie;
- Trufa de vară se recoltează în perioada 1 iunie-15 septembrie;
- Trufa de toamnă se recoltează în perioada 1 august-31 decembrie;
- Trufa cu spori/trufa usturoiată se recoltează în perioada 1 septembrie- 1 decembrie;
- Trufa încreţită se recoltează în perioada 1 septembrie-1 decembrie;
- Trufa de iarnă se recoltează în perioada 1 decembrie- 31 decembrie;
- Trufa de primăvară se recoltează în perioada 15 aprilie-15 mai;
- Trufa porcească se recoltează în perioada 1 iulie-30 octombrie, potrivit ANPM.